С това Китай се превърна едва във втората държава след

...
С това Китай се превърна едва във втората държава след
Коментари Харесай

ПЪРВИ СНИМКИ: Китайският марсоход Чжурон фотографира околностите на равнината Утопия!

С това Китай се трансформира едвам във втората страна след Съединени американски щати, фотографирала повърхността на Червената планета. 

Снимките дойдоха на Земята по-късно от предстоящото. Оказа се, че “Чжурон ” може да изпраща данни с огромен размер (като снимки) единствено чрез орбиталния уред “Тянвън-1 ”, който кръжи към Марс. След като в петък “Тянвън-1 ” освободи спускаемия уред с марсохода на вярната траектория към повърхността, той трябваше да поправя в допълнение орбитата си, с цел да е в положение да комуникира с него. Корекционните маневри бяха изпълнени в понеделник и вторник. Късно нощес “Чжурон ” реализира за пръв път високоскоростна връзка със Земята посредством “Тянвън ”, след което фотосите най-накрая започнаха да идват. 

Рампата, по която “Чжурон ” ще се спусне към марсианската повърхнина. Photo credit: CNSA

Както забелязвате от горепоказаната фотография, в региона на кацането няма никакви стръмни скали. Така теренът се разграничава значително от този, сниман от “Вайкинг 2 ” през 70-те години в северната част на Утопия. “Чжурон ” работи в околност, която припомня на тези, снимани от по-съвременни американски задачи като “ИнСайт ”. 

Това е чудесна вест – няма трудности, които да попречат на марсохода да се спусне по рампата и да учи планетата. 

Освен фотоси от повърхността, “Чжурон ” съумя да изпрати и видео от разделянето му от “Тянвън-1 ”, което съставлява началото на спускането му към планетата. Вярно е – видеоматериалът е с много по-лошо качество от този, изпратен от американския марсоход “Пърсъвиърънс ”. Но това е второстепенно. Важното е, че Съединени американски щати към този момент не е единствената страна, която учи повърхността на Марс. 

Видеозапис от разделянето на “Чжурон ” от “Тянвън ”. Credit: CNSA

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР