С термина хиатус археолозите обозначават слой, в който не откриват

...
С термина хиатус археолозите обозначават слой, в който не откриват
Коментари Харесай

Хиатус – пътешествие до пъпа на Земята и обратно

С термина „ хиатус ” археолозите отбелязват пласт, в който не откриват находки, а това значи, че животът в даден обект е пресечен от заличаване или пожар. Над този слой нормално има различен, който постоянно не е обвързван с традицията на предходния.

От тази седмица хиатус има и в българската литература – поетът Георги Борисов и съветският публицист Анатолий Корольов издадоха взаимната си книга „ Хиатус. До пъпа на Земята и назад ”. Тя излезе с логото на издателство „ Лист ” и с финансовата поддръжка на Министерството на културата.

Замислен като пътепис – в духа на ироничния абсурдизъм, „ Хиатус ” ни предлага тъничък и бездънен разбор на комплицираните връзки сред Русия и България, на действителната политическа и обществена конюнктура, през която все по-зловещо прозират кълновете на новия международен ред.

„ Хиатус ” е конфликт сред съветския взор на Анатолий Корольов върху българите, податлив да идеализира и превратно да пояснява действителността при най-повърхностния допир с неразбираеми реалии и особености на националния темперамент, и този на Георги Борисов, който внезапно му се опълчва и се пробва да го приземи, описвайки с подбив и жлъч нравите на сънародниците си и техните „ по-големи съветски братя “.

Сред първите читатели на „ Хиатус ” е поетът Румен Леонидов. „ Авторите, съветският публицист Анатолий Корольов и българският стихотворец Георги Борисов, са сторили нещо безчовечен смешно, тъжно, възторжено, лирично, настоящо, архаично, епично и прочие – и то единствено от едно многоцветно посещение на разковаващия с възприятието си за комизъм и парадоксални метафори руснак ”, безапелационен е поетът Румен Леонидов

А писателят Деян Енев отбелязва: „ Ироничният, от време на време странен, а тук-там извънредно сериозен взор на двамата писатели е друг от всичко, което до този миг сме чели на български за българите. Подобно е и охисанието на Русия от последните години – тъмно и надалеч не ласкаво за властта там. Това прави книгата, която обгръща един интервал от съвсем двайсет години – до нахлуването на Путиновата войска в Украйна, единствена по своя жанр в нашето книгоиздаване ”.

Корицата на изданието е дело на Кирил Златков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР