С тържество пред паметника на Свободата Русе отбелязва 113 години

...
С тържество пред паметника на Свободата Русе отбелязва 113 години
Коментари Харесай

Русе отбеляза тържествено Деня на независимостта

С празненство пред паметника на Свободата Русе отбелязва 113 години от оповестяването на Независимостта на България. Празникът по традиция стартира с осъществяване на градския духов оркестър и обзор на почетния часовой.

Именно в Русе е взето решението за този исторически акт, който ще съобщи по нов метод страната ни на европейската карта, отхвърляйки политическата и финансова взаимозависимост от Османската империя.



На 21 септември яхтата " Хан Крум ", на борда на която е княз Фердинанд, дебаркира на дунавското пристанище, откакто цяло лято е бил в Австро-Унгария, водейки договаряния с Великите сили и подготвяйки почвата за историческото събитие. Посрещнат е от съвсем цялото държавно управление отпред с министър-председателя Александър Малинов.



На яхтата " Хан Крум " се прецизират последните детайлности преди съдбоносната за цяла България стъпка. От тук царският трен потегля за Велико Търново. На гара Две могили манифестът за оповестяване на българската Независимост е дефинитивно направен и подписан от Фердинанд.



Репортер: Даниела Василева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР