С тържество на градския площад на 22 септември 2023 г.

...
С тържество на градския площад на 22 септември 2023 г.
Коментари Харесай

Празнична програма, велосъстезание, ретро влак и историческа възстановка за Деня на Независимостта в Мездра

С празненство на градския площад на 22 септември 2023 година (петък) Община Мездра ще означи 115-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България. Тържеството е от 10:00 ч.
 
По традиция честването на празника ще стартира с обред по издигане на националния байрак и на знамената на Европейския съюз и на Община Мездра. Приветствие към поданството ще произнесе кметът на общината Иван Аспарухов.
 
 Ден на Независимостта в Мездра Ден на Независимостта в Мездра Източник: Община Мездра
Тематична стратегия по случай Деня на Независимостта ще изнесат Вокална група " Детски свят " с живописен началник Анета Петкова и мажоретен състав с живописен началник Христина Стоянова към Център за поддръжка за личностно развиване.
 
 Ден на Независимостта в Мездра Ден на Независимостта в Мездра Източник: Zonanews
От 10:30 ч. на площад " България " ще състои съревнование за майсторско ръководство на велосипед за възпитаници от І до VІІ клас. Класиралите се от първо до трето място в обособените възрастови групи ще получат награди. Спортната демонстрация се провежда във връзка Европейския ден без коли - 22 септември, и е част от интензивностите в границите на Националната самодейност " Нестле за Живей Активно! 2023 ", към която Община Мездра се причислява за трети път.
 
Поради интензивния авто трафик по републикански път IIІ-103 Мездра - Роман, обвързван с модернизацията на интернационален път Е-79 сред Мездра и Ботевград, тази година няма да се организира обичайният велопоход до село Долна Кремена и назад.
 
След края на велосъстезанието ще бъде разиграна лотария с 36 предметни награди, в която ще се включат всички участници в надпреварата. Големите награди в томболата са велосипед, тротинетка и  скейтборд, Очакват Ви също две футболни и две баскетболни топки и голям брой други спортни принадлежности.
 
В ранния следобяд феновете на ретро влакове ще имат опция да посрещнат на жп гара Мездра специфичния трен от София, теглен от парен локомотив, с четири пътнически вагона и един вагон от държавния трен " Витоша Експрес ".
 
Атрактивното пътешестване е проведено от БДЖ и Сдружение " Обединени Балкани " във връзка Деня на Независимостта и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници. По разписание ретро композицията идва на гара Мездра в 13:11 ч. и ще потегли назад в 14:15 ч.
 
 Провъзгласяването на Независимостта на България от Цар Фердинанд I през 1908 година в Търново Провъзгласяването на Независимостта на България от Цар Фердинанд I през 1908 година в Търново Източник: Община Мездра
По време на едночасовия престой на композицията на гара Мездра искащите ще могат да се качат и на прегледат влака, а членове на Национален съюз " Единение " с ръководител доцент доктор инж. полк. Георги Маринов ще пресъздадат пред пилоните със знамената против входа на Община Мездра " живи картини " от провъзгласяването на Независимостта на България от Цар Фердинанд I през 1908 година в Търново. В рамките на историческата възстановка музикална стратегия ще изнесе Вокална група за остарели градски песни " Мездрея " към НЧ " Просвета 1925 " - гр. Мездра.
 
Община Мездра кани жителите и гостите на гр. Мездра на събитията, отдадени на Деня на българската самостоятелност - 22 септември!
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР