С тържествена проверка (заря) започнаха честванията в Благоевград, организирани по

...
С тържествена проверка (заря) започнаха честванията в Благоевград, организирани по
Коментари Харесай

Благоевград с тържествена заря проверка по повод 145 г. от Освобождението на България

С тържествена инспекция (заря) започнаха честванията в Благоевград, проведени във връзка 145 година от Освобождението на Р България.

Тази вечер поданици и посетители на регионалния център станаха очевидци на стратегия, изпълнена с национализъм.

В тържествената първа част на честванията присъединяване взеха Представителни роти на 3-то Бригадно командване, Представителният духов оркестър на Сухопътни войски, възпитаници от благоевградски учебни заведения и РК „ Традиция “.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов приветства участниците и гостите на пл. „ Георги Измирлиев “  и акцентира героичния принос на предците ни за Освобождението България.

„ Борбеност!  

Родолюбие!

Непримиримост!

Вяра!

Воля!

Към потисничеството нетърпимост!

Все полезности и идеали, съхранили българския дух в тези мрачни времена на турско иго.

145 години откогато нашата татковина е свободна. Почти век и половина - като че ли доста, а в действителност – не, на фона на тези 500, по време на които в името на Независима България починаха хиляди от свидните ѝ синове.

От дистанцията на времето ние можем да съзрем силата, патриотизма, безграничната непреклонност на нашите предшественици, само че надали изцяло можем да усетим болката, страданието, скръбта, белязали необратимо нашата история в тези 5 века тиранство.

Каквото и да кажем за храбростта, за сложната орис на тези, които с подвизите си, със своята героичност и всеотдайност, трансфораха най-големия идеал на българите в действителност и ни завещаха свободна земя, ще бъде извънредно малко.

Поклон и памет за тези мъже, дами, даже и деца, които бранеха родината, мълвейки заветните думи „ Свобода или гибел “.

Точно те са безконечният образец за това, че когато има обща идея, когато не се разделяме и не се противопоставяме едни на други, единствено тогава ще бъдем сполучливи.

Искрено имам вяра, че всеки от нас е откърмен с тези български идеали, които са ни съхранили като народ през вековете. Има ги вътре в нас, носим ги и ги пазим! Вярвам също по този начин, че колкото повече ги отстояваме и прилагаме, толкоз повече способстваме за надеждното бъдеще на родината ни.

Нека знаем, че изискуем това на децата си и не по-малко на нашите предшественици, жертвали всичко свое, с цел да ни има нас!

Да пазим България, с цел да я има през вековете напред!

Честит празник, българи! “, сподели в част от словото си кметът Илко Стоянов.

Вълнуващ щрих в програмата беше и запалването на факли и жертвеници, които осветиха площад „ Георги Измирлиев – Македончето “.

Финалът бе подложен от тържествена заря в цветове, символизиращи българския трикольор.

Сред присъстващите публични лица на тазвечершното събитие бяха регионалният шеф на Благоевград, ръководителят на общински съвет Радослав Тасков, полк. Митко Балтов, пълководец на 3-то Бригадно Командване, Секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев, представители на духовенството.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР