С руски казашки хор и карета, теглена от коне, бившият

...
С руски казашки хор и карета, теглена от коне, бившият
Коментари Харесай

Как външната министърка на Австрия, която танцува с Путин на сватбата си, беше принудена да емигрира?



С съветски казашки хор и карета, теглена от коне, някогашният австрийски външен министър Карин Кнайсл се омъжи през 2018 година. Освен това измежду гостите на празненството беше и съветският президент Владимир Путин.

Точните детайлности за спорното „ частно “ посещаване на Путин бяха доказани едвам в последния миг, когато частният му аероплан кацна на дребното районно летище в Грац. Летището беше затворено за малко за пасажери и отцепено от огромно полицейско наличие, подкрепено от елитната австрийска оперативна група „ Кобра “.

След това делегацията на Путин се насочи в колона от черни микробуси към ресторант Tscheppe, прочут с пилето Backhendl и разполагащ с тераса с аспект към планинско лозе в живописната алпийска провинция Щирия.

Тогава 53-годишната Кнайсл, която дойде по-рано дружно с годеника си, предприемача Волфганг Майлингер, одобри букет цветя от Путин. След това двамата политици танцуваха дружно – очевидец на това стана единственият фотограф, получил достъп до церемонията, писа тогава „ The Guardian “. Путин танцува първия танц с булката, в края на който тя му се поклони до земята, а видеото обиколи света.



Антуражът на Путин включваше хор, който изнесе серенада на двойката и гостите ѝ, измежду които бяха някогашният австрийски канцлер Себастиан Курц от консервативната Австрийска национална партия и вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната Партия на свободата. Малко по-късно съветският президент си потегли, с цел да замине за Берлин за необятни двустранни договаряния с немския канцлер Ангела Меркел.

Независимата Кнайсл дължеше назначението си за външен министър на популистката и антиимигрантска Австрийска национална партия.

Присъствието на Путин на сватбата ѝ провокира гнева на съперниците, които обявиха, че това подкопава позицията на Европейски Съюз против Русия във връзка с Украйна. Да предложения „ най-агресивния задграничен съперник на Европейски Съюз “ на частно празненство е „ изцяло недопустимо “, съобщи тогава австрийският народен представител от Зелените Мишел Реймон и прикани за нейната оставка.

Проявата на топлина от страна на Кнайсл към Путин провокира отвращение и в Киев и провокира апели към Австрия да се отдръпна от напъните на Европейската комисия да посредничи за преустановяване на тогава замразения спор с подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната.

„ От единствено себе си се схваща: в случай че поканиш Владимир Путин на сватбата си, към този момент не си безпристрастен “, написа в Туитър украинският народен представител и член на комисията по външни работи Хана Хопко. „ Отсега нататък Австрия не може да бъде медиатор в Украйна. Точка “.

В по-късен пост във Facebook Хопко изиска от Русия да бъде потърсена отговорност за нападението с нервнопаралитично вещество „ Скрипал “ във Англия, свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии и хипотетичните военни закононарушения в Алепо, Сирия.

Австрийското държавно управление съобщи, че Путин е участвал като „ персонален посетител “. Говорителят на външното министерство Матиас Форенбахер съобщи: „ Няма да има смяна в позицията на Австрия във връзка с външната политика “.

Кнайсл се срещна за първи път с съветския президент на среща на върха в Словения с тогавашния президент на Съединени американски щати Джордж Буш през юли 2001 година Самопровъзгласила се за „ закостенял свободен дух “, тя не принадлежи към нито една партия и се оказа разединяваща фигура след назначението си в десния съдружен кабинет на Австрия през декември предходната година.

Скептицизмът на Кнайсл във връзка с приемането на бежанци от Близкия изток в Австрия завоюва овации от крайнодесните и й донесе поста на външен министър, когато популистите пристигнаха на власт през декември 2012 година Кнайсл остро подлага на критика метода, по който Европейски Съюз се оправя с Брекзит и устрема на Каталуния към самостоятелност, и подценява миграционната политика на Ангела Меркел, която тя назовава „ груба немарливост “.

След като напусна поста на министър на външните работи на Австрия през 2019 година, Кнайсл стана блогър за държавната съветска телевизия „ Russia Today “, а сред юни 2021 и май 2022 беше в управителния ръб на съветската компания „ Роснефт “. Впрочем място там имаше още немският канцлер в интервала 1998-2005 година Герхард Шрьодер, който обаче – също като Кнайсл, напусна съветския колос, откакто Русия атакува Украйна в опит да понижи вредите върху себе си.

На 5 септември 2022 година Кнайсл се появи на Източния стопански конгрес във Владивосток, Русия, където бе интервюирана от РИА. Тогава тя съобщи, че е имигрирала в Ливан. Изглежда, някогашната австрийска министърка не е съумяла да понесе последствията от близостта си с Путин, откакто съветският деспот влезе в Украйна и атакува цивилно население. По думите ѝ Кнайсл взела решението да напусне Австрия и да се изсели в Ливан, откакто получила закани.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР