С резолюция на Общото събрание на ООН датата 19 ноември

...
С резолюция на Общото събрание на ООН датата 19 ноември
Коментари Харесай

Ето откъде идва изразът Парите не миришат

 С резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации датата 19 ноември е оповестена за Световен ден на тоалетната, който е предназначен да концентрира вниманието върху проблемите на хората, които нямат достъп до санитарно-технически средства.

Инициативата беше стартирана и одобрена на извършената през 2001 година в Сингапур Международна конференция, отдадена на тази тематика. На 19 ноември беше взето решение за основаването на Световната организация на тоалетната, оповестява ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Всяка година Денят на тоалетната е отдаден на дадена тематика. През 2019 година мотото е " Да не изоставяме никого ", като концепцията е никой да не бъде лишен от достъп до безвредни тоалетни.

От Организация на обединените нации означават, че близо 60% от международното население /около 4,2 милиарда души/ или нямат тоалетни у дома, или че те не са оборудвани с канализация. Достъп до съществени санитарни условия имат 74% от популацията на Земята /5,5 милиарда души/.

В международен мащаб към 80% от фекалните води попадат назад в екосистемите без каквато и да било обработка или вторично потребление. Едва 39% от световното население /около 2,9 милиарда души/ са обезпечени с съответното санитарно обслужване, при което фекалните води подлежат на безвредна обработка.

По данни на Организация на обединените нации подобряването на санитарното обслужване дружно с обезпечаването на безвредна питейна вода, може да предотврати в планетарен мащаб всяка година към 842 хиляди смъртни случая.

Една трета от учебните заведения по света не са оборудвани с тоалетни. Около 900 милиона възпитаници нямат опция даже да си измият ръцете, след използването на тоалетна.

Историческа информация ни връща 2600 години пр.Хр., когато е била употребена първата седяща тоалетна от шумерска кралица. В Древен Египет свидетелства за съществуването на седящи тоалетни е имало от 2100 година пр.Хр. В Древна Индия канализация е съществувала още през третото хилядолетие пр.Хр., а двуетажни и триетажни къщи в Мохенджо Даро са имали обособени пространства за тоалетна. Първите публични тоалетни са се появили в Древния Рим в интервала на ръководството на император Веспасиан /69-79 година/. Негов е изразът " Парите не миришат ", откакто е взимал такса от тях, постъпваща в бюджета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР