С ретроспекция на богатото си творчество известният илюстратор Борис Стоилов

...
С ретроспекция на богатото си творчество известният илюстратор Борис Стоилов
Коментари Харесай

Известният български илюстратор Борис Стоилов празнува 60 години с голяма изложба в Градската галерия

С ретроспекция на богатото си творчество известният илюстратор Борис Стоилов ще означи 60-та си годишнина в Градската художествена изложба от 1 до 22 март. Откриването е точно на Баба Марта от 18:00 часа в Залите за краткотрайни експозиции на ул. " Княз Александър I “№15.

Същевременно художникът отброява и 30 години, отдадени на работа в региона на илюстрацията. В този интервал създателят е основал над 1300 корици на книги, измежду които доста цялостни илюстрирани заглавия, нарисувал е хиляди илюстрации. За ретроспективната си галерия е подбрал свои произведения от последното десетилетие.

Борис Стоилов е роден в Пловдив през 1962 година Завършил е Националната гимназия за театрални и екранни изкуства - Пловдив (Сценични кадри), а през 1989 година се дипломира със компетентност " Графика “ в Националната художествена академия в София.

Негови произведения са взели участие в доста национални и интернационалните изложения. От 1990 година насочва ползите си към приложната графика - печатна реклама, дизайн и оформление на книги. Работи с едни от най-големите български издателства – " Христо Г. Данов ", " Хермес “ и с чеждестранните: " Edition les Intouchables " - Монреал, Канада, Editions Michel Quintin-Waterloo (Quebec) Canada, Steaua Nordolui – Румъния, Издателство " Eduard " – Румъния.

Голяма част от работата му през годините е отдадена на книгите за деца (към 500 заглавия). Издадени са в няколко доста известни серии: " Златно перо “, " Имало едно време “; " Вечните български приказки “, " Приказки от 1001 нощ “, " Майстори на приказката “ и други С книгите за деца е обвързвана и работата му за няколко задгранични издателства от Европа и Северна Америка. Носител е на влиятелни български и интернационалните награди за илюстрация. Член е на СБХ. В момента живее и работи в Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР