С решението си да признае Йерусалим за столица на Израел

...
С решението си да признае Йерусалим за столица на Израел
Коментари Харесай

С решението на Тръмп за Йерусалим всички са губещи*

С решението си да признае Йерусалим за столица на Израел Доналд Тръмп рискува да разпали нов пожар в Близкия изток. Потърпевши ще бъдат по едно и също време и палестинците, и израелците.

Едва ли не целия свят предупреждаваше президента на Съединени американски щати да не взима това решение: палестинците, арабските и мюсюлманските страни, само че също по този начин Германия, Англия, Европейски Съюз, Русия и даже папата. Критика против тези проекти се чу и в Израел от страна на авторитетния вестник „ Аарец ", а също по този начин и от Централния съвет на евреите в Германия. Всичко това обаче не спря Доналд Тръмп.

Той си беше запушил ушите. Без да обръща внимание на всички предизвестия и на опасенията от нова ескалация на насилието в Близкия изток, президентът извърши предизборното си заричане и едностранно призна Ерусалим за столица на Израел. Това решение включва и преместването на американското посолство от Тел Авив в града, който освен евреите, само че и християните и мюсюлманите считат за „ заветен ".

Унижение за палестинците

Не на последно място решението има и изключително алегорична тежест, тъй като мнозина араби и мюсюлмани – в това число и надалеч отвън палестинските територии – ще го възприемат като тежко оскърбление и политическо проваляне. Всичко, обвързвано с Ерусалим, от много време нагнетява политическите и религиозните страсти в района. В политическо отношение Съединени американски щати демонстративно и без никаква потребност нарушават дългогодишния безмълвен консенсус в интернационалната близкоизточна дипломация, съгласно който статутът на Ерусалим ще бъде обяснен едвам в хода на окончателното спокойно споразумяване на спора. Защото дано не забравяме, че и палестинците желаят Източен Ерусалим за столица на една своя бъдеща страна. Със настоящето решение на Тръмп Съединени американски щати с изключение на всичко друго се трансфораха и в единствената страна, която по този метод признава израелската окупация на Източен Ерусалим, осъществена в несъгласие с интернационалното право.

Така Тръмп твори свършени обстоятелства и безусловно натиква в лицето на палестинците и на арабско-ислямския свят тяхното лично изтощение и слабостта им. Гневни демонстрации, прояви на принуждение, гнет, протестни ноти, спиране на политическите контакти и на дипломатическите връзки – действителна е опасността от какви ли не тежки последици, единствената отговорност за които ще носи президентът на Съединени американски щати, взел това неуместно и извънредно рисково решение. Политически то не може да бъде целесъобразно по никакъв метод. С него Тръмп по случаен и доста рисков метод още веднъж разпалва Близкоизточния спор.

Безсилни против оста Съединени американски щати - Израел

Независимо от всички митинги, Тръмп надали по какъвто и да било метод ще ревизира решението си. И бъдещата палестинска страна – в случай че въобще се състои – ще бъде освен принудена да си търси нова столица, само че и да направи редица други мъчителни отстъпки. В момента връзката сред Израел и Съединени американски щати е толкоз мощна, че палестинците и арабите са безсилни против нея. Да не приказваме, че мнозина арабски водачи единствено видимо показват взаимност с „ палестинските братя ", до момента в който в това време си имат напълно други цели.

Например една от основните сили в района, Саудитска Арабия, в действителност навреме предизвести президента на Съединени американски щати да не подхваща едностранни стъпки по статута на Ерусалим. В момента обаче саудитците внасят солидни промени в своята властова машина и все по-ожесточено се борят против възходящото въздействие на своя геостратегически зложелател Иран. А за задачата доста им би трябвало мощен сътрудник като Тръмп. Да не приказваме, че макар изчезналите дипломатически връзки зад кулисите те търсят и съдействие с Израел, който от своя страна също счита Иран за сериозна заплаха.

Всички са губещи

Да, мнозина се надяват, че Саудитска Арабия може да бъде „ кръстник " на един предстоящ близкоизточен мир. Но настоящето решение на Тръмп за дълго време напред ще блокира какъвто и да било прогрес в тази посока. Пък и на управниците в Рияд ориста на палестинците в действителност им е напълно безразлична. Същото важи и за управниците в Техеран, които зад пропалестинската си изразителност прикриват своите лични властови упоритости и омразата си против Израел.

Тръмп сподели, че със настоящето си решение Съединени американски щати просто одобряват действителните дадености и не престават да работят за мир в Близкия изток. Подобно изказване си е чист цинизъм. Защото от това, което следва, в идентична мяра ще пострадат както палестинците, по този начин и израелците.

Източник: " Дойче Веле "

*Заглавието е на Expert.bg.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР