С Решение № 634/29.06.2023 г., постановено по преписка № КЗК/350/2022

...
С Решение № 634/29.06.2023 г., постановено по преписка № КЗК/350/2022
Коментари Харесай

КЗК наложи солена глоба на известен търговски бранд

С Решение № 634/29.06.2023 година, постановено по кореспонденция № КЗК/350/2022 година, Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена глоба на " Миле България “ ЕООД в размер на 1 609 078 лева за нарушаване член 15 от Закона за защита на конкуренцията и член 101 от Договора за действие на Европейския съюз, за присъединяване в съглашение за установяване на цени за препродажба към краен клиент с търговците на дребно на електроуреди от марката Miele.

Производството пред Комисия за защита на конкуренцията е формирано по искане на " Миле Център Макс Груп “ ЕООД. На база на събраните доказателства, Комисията откри, че доставчикът на електроуредите и търговците на дребно са координирали цените за препродажба, което лимитира конкуренцията на пазара на търговия на дребно с домашен електроуреди от междинен към висок и от висок клас на територията на страната. В хода на изследването Комисията откри, че " Миле България “ ЕООД е изпращалo ценови листи и указания за промоционални интензивности, които са имали наложителен темперамент, вследствие както на извършен напън и надзор за спазването им, по този начин и на стимулиращи ограничения.

Целта на това съглашение е да се отстрани ценовата конкуренция сред търговците на дребно и да се ограничи свободата им да дефинират без значение цените, на които оферират стоките, като резултат на конкурентния напън на пазара. Само при съществуване на автономност на предприятията при взимане на решения по отношение на цените, на които да продават, може да се чака провеждането на ефикасен конкурентен развой на пазара. При съществуване на такова съглашение търговците са лишени от опцията да понижат цените като реакция от ценовия конкурентен напън, което от своя страна лишава и крайните консуматори от опцията да получат по-благоприятна цена.

Поведението съставлява неразрешено съглашение както по националното право, по този начин и според правото на Европейския съюз, защото същото може доста да повлияе върху модела на търговия сред страните членки. В рамките на производството Комисията си сътрудничи с Европейската комисия и съгласува решението на Комисия за защита на конкуренцията, по отношение на условията на Регламент (ЕО) № 1/2003 по отношение на осъществяването на разпоредбите за конкуренция, планувани в чл.101 и чл.102 от Договора за действие на Европейския съюз (ДФЕС).

Решението може да бъде обжалвано пред Административния съд – София област от страните и от всяко трето лице, което има юридически интерес, в 14-дневен период. Пълният текст на решението е наличен в обществения електронен указател на Комисия за защита на конкуренцията на интернет адрес: http://reg.cpc.bg.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР