С Решение от 19.12.2023 г., постановено по адм. дело №

...
С Решение от 19.12.2023 г., постановено по адм. дело №
Коментари Харесай

Съдът потвърди изборните резултати за ОбС във Ветово

С Решение от 19.12.2023 година, постановено по адм. дело № 657/2023 година, Административен съд – Русе удостовери Решение № 98-МИ/30.11.2023 година на ОИК – Ветово, с което са оповестени за определени общинските съветници на Общински съвет – Ветово в локалните избори на 29.10.2023 година

Производството бе формирано по тъжба на Антоанета Йонкова, претендент за общински консултант в Община Ветово от Коалиция от партии „ Левицата! “, която оспори процесното решение като погрешно, неприемливо и незаконосъобразно, постановено в несъгласие с материалния и процесуалния закон.

В хода на производството бе оспорена истинността на наличието на протоколите за изборните резултати на всички 23 изборни секции в община Ветово. С цел изясняване на противоречивите по делото условия бяха назначени две правосъдни експертизи, в границите на които бе осъществено наново броене на бюлетините от движимости лица, посочени от страните, и следваща математическа обработка. От показаните по делото изводи на специалистите са открити минимални отклонения от резултатите в изборните документи. Не са регистрирани промени в преференциалния избор за жалбоподателката Йонкова по отношение на публично оповестените данни (общо 82 преференции, от които 21 в персонално качество и 61 като лидер на изборна листа).

Според съда „ не са открити основни нарушавания на изборния развой, относими към конституционните правила, като тежестта на тези нарушавания да е от такова естество, че да е невероятно да се откри действителната воля на гласоподавателите “.

В тази връзка съдът намира, че исканетоза анулация на решението на ОИК – Ветово, оповестяване на изборните резултати за недействителни и връщане на преписката за изговаряне съгласно действителния избор на гласоподавателите, не следва да бъде почетено.

Предвид по този начин откритите обстоятелства съдът удостовери Решение № 98-МИ/30.11.2023 година на ОИК – Ветово, с което са оповестени резултатите от извършените избори за Общински съвет – Ветово, като вярно и законосъобразно.

Решението може да се апелира по касационен ред пред Върховния административен съд в седемдневен период от съобщаването му на страните.

Пълният текст на правосъдния акт е оповестен в интернет страницата на Административен съд – Русе.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР