С решение на Министерския съвет се приема програмата Отново заедно,

...
С решение на Министерския съвет се приема програмата Отново заедно,
Коментари Харесай

Близо 30 000 ученици ще се възползват от безплатна почивка по програмата Отново заедно

С решение на Министерския съвет се приема програмата " Отново дружно ", която ще бъде осъществена за интервала от 1 юли до 14 септември през актуалната образователна година. Това обявиха на брифинг министърът на туризма Стела Балтова и министърът на образованието Николай Денков.

" Тази стратегия е ориентирана основно към два субекта - първият, това е туристическият бизнес и вторият са учениците ", изясни министърът на туризма Стела Балтова.

" Намираме се в интервал, в който освен е належащо възобновяване на туристическия бранш, само че също по този начин и неговото подкрепяне във всичките му елементи ", счита министърът.

Държавното финансиране е на стойност 15 млн. лева и обгръща туристически пакети за 6 дни на стойност 500 лева на възпитаник. Голяма част от учениците в страната ще могат да се възползват от тази стратегия. На тях ще им бъде предоставена опция за участия в изобретателни събития - да посещават музеи, да посещават арт събития от различен темперамент. Така по думите на министъра ще се подкрепят всички елементи на туристическия бизнес: както местата за настаняване, по този начин и туроператорите, музеите, екскурзоводите.

" Изминаха 15 дни на много интензивно публично разискване на тази стратегия. Има огромен интерес към нея от страна на родителите, учениците и на учителите. С този размер финансови средства ние можем да финансираме 30 хиляди участници. След отраслов съвет със обществените сътрудници, на който бяха разисквани другите разновидности, стана ясно, че Министерство на образованието ще включи в крайния текст на програмата примерни критерии, които педагогическите препоръки да употребяват при подбора на участниците ", добави служебният министър на образованието Николай Денков.

По думите му тези примерни критерии са свързани с продължителността на отдалеченото образование през годината, защото то е друго за другите възрастови групи, триумфа в хода на образованието, здравния статус, дали някои деца са преболедували и имат потребност от възобновяване, дали имат специфични просветителни потребности и обществения статус.

" Тези примерни критерии педагогическите препоръки могат да ги употребяват и да ги комбинират. Можем да използваме само съществуваща нормативна уредба в тези периоди, обвързвана със заплащането на учителите. Според предварителните изследвания тези 500 лв. наподобяват задоволително атрактивни във връзка с участниците. Фазирахме програмата на два стадия - има първи стадий на кандидатстване до 31 юли и, в случай че останат свободни средства от 1-ви до 31-ви август ще има втори стадий, в който могат да се включат и по-малките учебни заведения ", добави Николай Денков.

Той добави, че се резервира оптималната численост за всяко учебно заведение от 165 участници.

" Тези 500 лв. покриват цялата стойност за участник, родителите не би трябвало да доплащат нищо. Стойността на участник е закрепена 500 лв., надпреварата сред другите туроператори във връзка с дейностите, които те оферират. Всяко учебно заведение при кандидатстване би трябвало да показа предложения от 3 туроператори и стимулирано решение за какво е избрало едни от тях ", сподели още Николай Денков.

Според него няма по какъв начин да има методика, която да е подобаваща за всички учебни заведения, задачата е качествена услуга при закрепена цена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР