С решение на Министерския съвет от днес по бюджета на

...
С решение на Министерския съвет от днес по бюджета на
Коментари Харесай

Правителството даде 43,2 млн. лв. за Дупката на Варна

С решение на Министерския съвет от през днешния ден по бюджета на община Варна се отпуска спомагателен трансфер на стойност 43,2 млн. лева за разрешаване на инфраструктурен проблем в централната градска част, заяви държавната пресслужба.
Инфраструктурният проблем в централната част на град Варна е по този начин нареченият парцел „ Дупката “.
И той бе решен безусловно за няколко дни.
Кметът Иван Портних предложи на Общинския съвет да придобие против същата сума 100% от акциите на „ Централен повсеместен магазин Варна “ АД. Дружеството е притежател на въпросния парцел. Негови представители са Тодор и Цветомир Гергови - синове на Георги Гергов, значим функционер на Българска социалистическа партия в Пловдив.
Решението бе взето от локалния парламент на 5 октомври. Пет дни по-късно към този момент има държавно решение и локалната администрация разполага с нужната сума, с цел да осъществя договорката.
От общината оповестиха, че по време на съвещанието основният проектант Виктор Бузев направил прочувствено изявление пред съветниците. Според него тази територия в града е скъпа.
" Има риск, в случай че теренът остане в частни ръце, там да се появи аморфна форма. Инвеститорът ще съблюдава всички дребни законови ограничавания и не е изключено да се получи “чудовище”, което няма да прави работа на никого. Разбира се, това са единствено хипотези, само че доста бих желал Община Варна да взема решение какво ще се случва на това място “, показал арх. Бузев.
По думите му не е толкоз значимо какъв брой коства един лев през днешния ден или какъв брой ще коства той на следващия ден.
" За друга полезност приказваме и Варна би трябвало непременно да се бори, с цел да придобие този терен “, изтъкнал основният проектант по време на полемиката за високата цена на договорката.
Според оценката на самостоятелни специалисти пазарната стойност на „ Централен повсеместен магазин” е в размер на 43,2 млн. лв.. Планирано бе придобиването на сдружението да се реализира единствено при положение, че бъдат предоставени средства от държавния бюджет.
Т.нар. „ Дупка “ в центъра на Варна заема повърхност от 3775 кв. м. сред бул. „ Княз Борис I”, ул. „ Княз Ал. Батенберг”, ул. „ Архимандрит Филарет” и ул. „ Воден”.
Тя е в този си тип от края на 80-те години, когато са съборени къщи с концепцията да се строи търговски дом, който да е морски аналог на софийския ЦУМ. В процеса на работа обаче са били открити антични остатъци – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. прочие н. е., които са неповторими както за града, по този начин и в народен мащаб. По време на днешното съвещание бе изказано мнението, че в случай че Община Варна стане притежател на терена, разкопките ще могат да продължат и не е изключено да бъдат открити и други неповторими находки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР