С ремонта на парка край НДК беше поставено и видеонаблюдение

...
С ремонта на парка край НДК беше поставено и видеонаблюдение
Коментари Харесай

Слепи ли са камерите в София

С ремонта на парка край НДК беше сложено и видеонаблюдение за 220 хиляди лева Сега записите би трябвало да покажат кой подпали крана, с който трябваше да бъде демонтиран паметникът " 1300 години България "

- Въпреки че се развива от 10 години и в нея са вложени милиони левове, системата за видеонаблюдение в София, в случай че изобщо работи, е с минимални функционалности

- Покрай председателството на Съвета на Европейски Съюз Столичната община и полицията за пръв път ще би трябвало да вкарат " умни " детайли в нея, в това число следене на автомобилни номера

- Новите камери обаче ще покриват единствено стеснен периметър от значими за европейските събития места и финансирането е ориентирано единствено натам1834 улични камери стопанисва Столична община. Голяма част от тях са аналогови, а едвам 12 имат функционалност за " образован видеоанализ " в действително време. Още по тематиката
...и още няколко любопитни обстоятелството от новия брой на " Капитал "

Финансовата инжекция за ремонт на НДК във връзка българското председателство на Съвета на Европейски Съюз пристигна в подобаващ миг за задъхващото се държавно сдружение, само че към изразходването на средства има подозрения

Столичната община разгласи търг за електронно таксуване в градския превоз, което би трябвало да проработи от 2020 година

Целта е да посрещне председателството на Европейски Съюз с освежени паркове и цялостна смяна на основни улици и площади

Ако се загледате в дребните елементи на другояче смразяващото видео на полицията за злополуките по софийските улици, което би трябвало да увеличи вниманието на водачите на пътя през лятото на 2017 година, ще откриете някои анахронизми. Обликът на града е малко друг - виждат се преместени саксии, друга пътна маркировка, места, които към този момент наподобяват по друг метод. Клипът на Министерство на вътрешните работи приказва за мрачната статистика на пътните катастрофи от предходната година... само че я илюстрира със злокобни фрагменти от няколко години обратно.

Причината за това е прозаична - вътрешното ведомство евентуално няма доста по-пресни записи на протичащото се по софийските улици или количеството им е фрапантно по-малко, в сравнение с би трябвало. На доктрина територията на София е относително добре покрита с видеонаблюдение. Помежду си Столичната община и Министерството на вътрешните работи стопанисват към 3000 улични камери. Това значи по една камера на всеки 420 от жителите на града - или по-добро покритие от Лондон, където една камера се пада на всеки 659 души. На процедура обаче по разнообразни аргументи в последните няколко години доста от тези камери или не са работили, или не са записвали.

От два самостоятелни източника " Капитал " разбра, че камерите на Столична дирекция на вътрешните работи не са били с цялостна функционалност от 2013 до края на 2016 година, когато е почнало последователното възобновяване на тяхната функционалност. През този интервал устройствата не са пазили записи и не са работили модулът за различаване на откраднати коли, за гражданска отговорност и така нататък, а са употребявани единствено за наблюдаване по сигнал. Впоследствие сходен проблем (отново поради липса на поддръжка) е зародил с камерите на Столична община. " Капитал " изиска среща със чиновник на Столична дирекция на вътрешните работи, който дава отговор за видеонаблюдението, с цел да може да разиска функционалността на системата, само че такава не беше обезпечена и по този начин не успяхме да получим информация по отношение на успеваемостта на камерите в контрола на пътните нарушавания и друга сходна информация. " Някой от общинските съветници загатна [за проблем със записите на общинските камери] на съвещание на комисията, само че аз разполагам с информация, че всичко е наред ", пък разяснява ръководителят на комисията по сигурност към Столичния общински съвет Иван Илиев.

Видеонаблюдение, бета версия

Уличните камери могат да служат дейно освен за откриване на закононарушения и санкциониране на нарушавания, а и за предварителна защита и ръководство на обществените запаси. В София обаче това не се случва по най-хубавия метод. Тук " системата за видеонаблюдение " е цялост от разнообразни части, които през годините не са напасвани добре и интегрирани, а в избрани моменти и въобще не са били поддържани. " През годините системите за видеонаблюдение са изграждани като независими и самостоятелни и не обезпечават опция за оперативна съгласуемост и интеграция ", признават от Министерство на вътрешните работи. С други думи, видеонаблюдението в града към този момент е по-скоро остаряла скрибуцаща машина, в сравнение с съвременна, интегрирана и умна система.

Сега Столичната община и полицията са задължени да я разширят и надградят поради идното председателство на Съвета на Европейски Съюз. Поводът към този момент им донесе и свежи средства - преди две седмици Министерският съвет отпусна общо 12 млн. лева за системата за сигурност (9.5 млн. лева за Министерство на вътрешните работи и 2 млн. лева за общината). Това е опция да се тръгне по нов път и системата да се употребява по-ефективно. Проектите обаче ще имат относително дребен обсег и ще са съсредоточени в предпочитаните рискови зони, свързани с председателството. Грубо казано, това е оста " Летище София - НДК - резиденция " Бояна ". " Междувременно от началото на годината и Столичната община, и полицията са оповестили поръчки за възобновяване и поддръжка на уличните камери за над 5 млн. лева От изискванията се виждат ясно досегашните неналичия и пробойни в системата.

10 години вложения за 12 умни камери

Столичната община има към 1800 камери в учебни заведения и детски градини, паркове и обществени места. Има един главен дежурен център за видеонаблюдение, в който по думите на общината " се следят по-голяма част от конфигурираните камери ". Има и четири " местни " центъра - два от тях са в подлезите край румънското посолство и на бул. " България " и " Тодор Каблешков " и наблюдават камери от подлезите, а останалите два са в кварталите " Бъкстон " и " Студентски град ". Отделно дирекцията " Управление и разбор на трафика " дава отговор за свои устройства по улиците. Използваните камери са общо осем модела, като голямата част са от вида " аналогова куполна вандалозащитена камера (PAL) с транспорт на видео по коаксиален кабел " и костват към 300 лева за брой. По-интелигентните устройства са надалеч по-малко. Общината има 12 управляеми камери и 12, които могат да вършат " образован видеоанализ в действително време ". Центровете за наблюдаване употребяват четири разнообразни софтуера.

Според отговори на Столична община до " Капитал " записите от тези камери се пазят в продължение на 30 дни. " Същите се дават на органите на полицията, прокуратурата и съда за подкрепяне на процеса по откриване и документиране на осъществени правонарушения и закононарушения. От началото на годината са предоставени над 280 броя електронни носители със записи, които са послужили за работата по над 120 случая ", обясниха от общината. Столична дирекция на вътрешните работи пък дава отговор за видеонаблюдението на 14 зони по площадите и улиците в централните елементи на града.

Така описаната система би трябвало да работи добре... стига да беше поддържана. Недостатъците на системата се виждат ясно през публичните поръчки, които двете институции са оповестили от началото на годината. Проблемите са два - липса на поддръжка и липса на съгласуваност сред камерите и центровете за видеонаблюдение. През януари Столична дирекция на вътрешните работи е подписала контракт за " възобновяване на системата за видеонаблюдение " за 216 хиляди лева, която включва ремонт на сървъри и ремонт на 60 камери в центъра на града, доставка наизуст, акумулатори и UPS устройства. През април е подписана втора поръчка за поддръжка на " възобновената " система за още 411 хиляди лева През последната седмица Столична община пусна план за " профилактика и диагностика, премахване на повреди, замяна на дефектирали съставни елементи и гаранционна поддръжка на 3000 съставния елемент от системата за видеонаблюдение " на стойност един милион лв.. Още 230 хиляди лева ще отидат за " информационна съгласуваност " на общо 1834 камери в 265 обекта на общината до централната система за видеомониторинг.

Брюкселска мотивация за софийската сигурност

Поводът двете институции да стегнат системите си е софийското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което стартира след по-малко от половин година. Заради по-високите европейски условия ще би трябвало да бъдат вкарани и съществени усъвършенствания. " Председателството наложи реприоритизация на развиването на видеонаблюдението в София ", изяснява Иван Илиев. По принцип това би трябвало да става съгласно признатата през 2014 година общинска тактика, която планува включването на повече паркове, подлези и монументи на културата.

Сега парите ще бъдат ориентирани другаде. Общината има план за 2 млн. лева, с който би трябвало да се построи напълно ново видеонаблюдение във " високорисковите зони ", свързани с председателството. С него би трябвало да бъдат купени 202 камери " за обзорно видеонаблюдение ", 42 камери за " автоматизирано различаване на регистрационни табели на МПС ", нов програмен продукт за видеонаблюдение и модул за автоматизирано различаване на регистрационни табели, както и пет сървъра. " За да е ефикасна системата, тя би трябвало да комбинира технологията с изкуствен интелект или аналитични системи за надзор и обработка на информация. Колкото и камери да сложиш, даже да оборудваш 10 центъра, там да сложиш по 6 души за по 24 часа, те отново не могат да обработят всичката информация ", споделя Иван Илиев. Ангажиментът за пазаруване на подобен програмен продукт е на Министерство на вътрешните работи. " Платформата ще би трябвало да интегрира системи и разнообразни източници на информация, да се надгражда с аналитични функционалности, автоматизирано да се свързва с регистри и автоматизирано да генерира аларми на база авансово дефинирани сюжети и модели за държание ", се споделя в условията на Министерския съвет.

Председателството е добър мотив системата за видеонаблюдение да стане по-умна и ефикасна със относително малко средства и старания. След краткотрайния политически мотив обаче тя ще има същите потребности, както до момента - да се надгражда мъдро и да бъде поддържана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР