С редица мероприятия в Благоевград беше отбелязан патронният празник на

...
С редица мероприятия в Благоевград беше отбелязан патронният празник на
Коментари Харесай

С редица мероприятия в Благоевград беше отбелязан патронният празник на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“

С редица мероприятия в Благоевград беше маркиран патронният празник на Национална филантропична гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “ в деня, в който Българската православна черква уважава паметта на братята просветители.

Програмата стартира с полагане на цветя пред паметника на светите равноапостоли, който се намира пред постройката на образователното заведение.

В знак на благодарност цветя бяха положени от секретаря на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев, Симона Митова, шеф „ Образование “, Светлана Солачка, шеф на НХГ, учители и възпитаници.

Отбелязването на патронния празник продължи с полагане на цветя пред паметника на Кузман Шапкарев, който се намира в двора на образователното заведение.

Бе извършен и час по родолюбие, от който възпитаниците на гимназията научиха доста забавни обстоятелства за учебното заведение от самото му основаване до наши дни.

Непосредствено по-късно бе открита и галерия на възпитаници от 12 „ Д “ клас, а творбите бяха прегледани с огромен интерес от всички присъстващи.

Програмата продължи със съревнование „ Кирило-Методиевска паралелка “ и спортни игри във физкултурния салон.

Във вторник Националната филантропична гимназия означи своя патронен празник с концерт в зала „ П. Яворов “.

НХГ " Св.св. Кирил и Методий " е приемник и последовател на традициите на Българска мъжка гимназия, открита през 1880 година в Солун. Това е първото българско светско учебно заведение в Македония, основано вследствие на дългогодишните битки на българите към просвета, култура и национално отделяне, поддържано и утвърждавано с огромна обич и горделивост от Солунската българска община, Българската екзархия, възрожденския ентусиазъм на българските учители, сред които са Кузман Шапкарев, Божил Райнов, Григор Пърличев, архимандрит Козма Пречистански, Трайко Китанчев, Констатин Стателов, Константин Желязков, Георги Кандиларов, Георги Попов, Гьорче Петров, Иван Гарванов, Павел Шатев, Константин Величков, Андрей Тошев, Михайл Сарафов, Антон Попсоилов и доста други ученици на най-реномирани европейски университети.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР