С развитието на огнестрелните оръжия, въоръжените конфликти стават по-интензивни и

...
С развитието на огнестрелните оръжия, въоръжените конфликти стават по-интензивни и
Коментари Харесай

Ето какво носят войниците и морските пехотинци в раниците си

С развиването на огнестрелните оръжия, въоръжените спорове стават по-интензивни и динамични, трансформират се тактиките за водене на война, затруднява се снабдяването, което от своя страна води до нужда от възстановяване на средствата за самостоятелна отбрана на всеки боец и носенето на огромна част от оборудването със себе си. Така военната раница се утвърждава като незаменима част от оборудването на боеца, споделя блогът на уеб страницата brannik.bg.

В тази публикация ще разгледаме какви са главните неща, които носи в персоналната си раница всеки войник на софтуерно най-напредналата войска сега - тази на Съединени американски щати. Фокусът ще е върху персоналното съоръжение, което постоянно участва в раниците на военните от два клона на Въоръжените сили на Съединени американски щати - Армията и Морската пехота.

Заедно със характерните условия за височина и тегло на всички кандидатстващи да постъпят в американската войска, съществуват и характерни насоки и условия за това какви раници могат да носят бойците. Те включват характерности като размер, форма, устойчивост и цвят. Голяма част от моделите тактически и военни раници, които ще откриете на пазара са конструирани по този начин, че да се вместват в тези условия.

Според законите на Съединени американски щати, с изключение на оцветени в съответните публични камуфлажни разцветки, черните тактически раници са единствените, който може да се носят от военнослужещите в полеви условия. 

Има доста витално нужни средства, които множеството американски бойци би трябвало да носят. Тези раници са самобитен " избавителен пояс " за бойците, по тази причина те съдържат нужното и животоспасяващо съоръжение, което да помогне за  оцеляването в тежки и рискови условия, и даже без източници на прясна вода или храна наоколо.



Хидратиращи системи

Хидратиращата система е надалеч по ефикасна по време на интензивно придвижване в съпоставяне със старинната (манерки), която заменя. Вместо боецът да би трябвало да спре и да извади манерката, да отвори капачката и тогава да пие, може просто да отпие от мундщука, като резервира надзор над оръжието си.

Комплект за първа помощ

Освен полевият доктор, всеки войник наложително има в оборудването си аптечка за първа помощ. Съвремените комплекти включват турникети, полеви превръзки и други средства, способни бързо да стабилизират извънредно съществени животозастрашаващи пострадвания и доста усилват възможностите на боеца да оцелее, до момента в който получи профилирана здравна помощ. Аптечката може да съдържа и характерни лекарства, съобразени с характерностите на района и потребностите на боеца. Според спецификата на задачата може да са включени даже слънцезащитен крем или репелент против инсекти. 

Хранителни порциони

Освен наложителните енергийни и протеинови блокчета, които ще откриете в раницата на боец, бойците също се нуждаят и от топла храна. За тази цел американската войска е създала пакети военна походна храна, които съдържат и химически нагреватели, работещи без пламък за бързо и елементарно затопляне на порционите. Тези пакети са известни под названието MRE (Meal, Ready-to-Eat).

Комплект за разчистване на оръжия, муниции, аварийно оръжие



Войникът би трябвало да поддържа оръжието си чисто и в положително положение когато и да е. Наличието на комплект за разчистване на оръжие е от значително значение, с цел да се подсигурява, че оръжието е в редовност. Изправен и зареден револвер може да избави живота на боец във всеки един миг и това го прави  част от листата със наложителна екипировка.

Средства за балистична отбрана

Въпреки, че не е наложително боецът да носи постоянно бронежилетката си, на всеки войник може да се наложи да бъде оборудван с разнообразни видове броня според спецификата на задачата, а раницата би трябвало да бъде съобразена по този начин, че да може да съхранява тези средства за отбрана.

Компас

Компасът е наложителен инструмент, нужен при положение, че боец се изгуби. Войниците постоянно се оказват безусловно в средата на нищото с малко или никакви маркировки или знаци и компасът може да е единственото средство, което да покаже вярната посока.

Заслон

Според спецификата на задачата, това може да е просто водоустойчиво платнище в подобаваща разцветка, детайл от по-голяма палатка, която няколко бойци сглобяват дружно или единична такава. Може и да е вид спасителен заслон за незабавни обстановки.

Спален чувал

В полеви условия, опцията за по - удобен сън е изключително значима, с цел да се поддържа боеспособността на боеца. Затова спалният чувал е нужна част от персоналната екипировка. Характеристиките на спалния чувал са съобразени с географските особености и метеорологичните условия.

Резервни облекла

Наличието на авариен комплект облекла, изключително чорапи и долни дрехи, е належащо както за хигиената на бойците, по този начин и в случаите когато главният комплект облекла получи щета нарушаваща функционалността. Резервните чорапи са изключително значими за предотвратяване от здравословни проблеми при намокряне, като при промяната, е целесъобразно изолирането на чорапа от мократа обувка - най- постоянно чрез найлонов плик. 

Сигнално огледало

Част от оборудването за оцеляване. Когато се употребява вярно, сигналното огледало може да отразява слънчевата светлина, забележима до 10 км. и да алармира за местоположението на боеца, когато няма различен метод за връзка.

Тактическо фенерче

За разлика от стандартното фенерче, тактическото е проектирано особено за военна приложимост. Обикновено има по-силни лумени, леко е, по-здраво и издръжливо, а когато е със зарядна батерия, тя има по- дълъг живот. 

Ще намерите ли същото съоръжение в раниците на морската пехота?

Най-вероятно, да. Морските пехотинци може да имат някои по-специфични условия, които да допускат допълнителна екипировка, само че общата концепция е, че те също би трябвало да имат храна, заслон, облекла, тактически фенерчета, бронежилетки, хидратиращи системи, комплекти за първа помощ, комплекти за разчистване на оръжия и компаси.

Какво е щурмова раница?

Основната разлика между военните раници и щурмовата раница, като подтип е обвързвана с задачите, за които се употребява. Големите военни раници са предопределени да придвижват цялата нужна екипировка за продължителни интервали от време. Щурмовите раници са планувани да носят екипировка за доста по-кратки времеви интервали и даже еднодневни задачи. Ако огромните военни раници имат размер от 80-90 литра (понякога даже повече), то общоприетоо щурмовите раници са доста по-компактни с размер сред 20, до най-вече 40 литра.

Какво нормално носят бойците и морските пехотинци в своите щурмови раници?

Стандартно щурмовите раници се употребяват за задачи с дълготрайност сред 1 и 3 дни. Това значи, че единствено най-необходимото от оборудването се включва в наличието им. Освен всички нужни за задачата спомагателни муниции, това включва, някои от следните неща - хидратираща система (водата е от извънредно значение), задоволителен хранителен ресурс (независимо, че задачата е къса, храната която се взема постоянно е планувана да стигне за по-дълъг интервал, в случай че нещо се обърка), аварийни облекла (особено значими, в случай че главният комплект се намокри). Аптечка, турникети и военен нож не се прибират в раницата по време на задача, а са ситуирани на тактическата жилетка или бойния колан, където боецът има бърз и елементарен достъп до тях.

Ползи за цивилния живот

Как може тази информация да е потребна на всеки граждански? Дори и да не сте боец, можете да приложите тези познания в личните си походи измежду природата или при подготовка на раница за изключителни обстановки. Уверете се, че носите задоволително вода (хидратиращата система може да е необикновено полезна), храна (армейските MRE порциони са отлично решение), заслон (има подобаващи за незабавни ситуации), аптечка (турникета и армейските комплекти вид IFAK, може да са скъпа помощ при случай измежду дивата природа), компас и всички други съществени неща, които се побират в тактическата ви раница. Така ще сте сигурни, че сте добре готови за всяка обстановка.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР