С разпространяването на случаите на маймунска шарка в Северна Америка

...
С разпространяването на случаите на маймунска шарка в Северна Америка
Коментари Харесай

Наистина ли ваксините срещу коронавирус причиняват маймунска шарка?

С разпространението на случаите на маймунска шарка в Северна Америка и Европа се появиха тайни теории, които настояват, че има връзка сред заразяването с нея и имунизациите против Covid-19. Според редица постове на консуматори в Telegram, Twitter, Фейсбук, 4Chan, Instagram и TikTok ваксините на другите производители отслабват имунната система и провокират появяването на маймунска шарка като непряк резултат на имунизационните препарати, проверява БНР.

Твърдение: Ваксините против ковид компрометират имунната система и водят до заразяване с маймунска шарка

За имунизациите против ковид се твърди, че потискат имунната система, вършат я по-податлива на заразяване с маймунска шарка и даже водят до развиването на синдром на добита имунна непълнота. 

Името е сходно със синдрома на добитата имунна непълнота (СПИН), причиняван от ХИВ (човешки имуннодефицитни вируси или на британски - HIV– Human Immunodeficiency Viruses).

Ролята на всички ваксини, в това число на тези против SARS-CoV-2, е да оказват помощ на организма да се пребори с патогена, за  който са предопределени, обяснява Световната здравна организация. Ваксините упражняват имунната система, която е мрежа от кафези, тъкани и органи, така че да работят дружно и да оправят с инфекцията, допълват от Британското общество за имунология. Ваксините усъвършенстват функционалността на имунната система, а не я отслабват. 

В същото време синдром на имунна непълнота, добита поради ваксини, не съществува. 

" Това не е действителен синдром ", посочва пред организация Ройтерс Дона Фарбър, професор по микробиология и имунология в Колумбийския университет. 

Търсене в базата данни за биомедицинска литература PubMed показва, че няма открити резултати за термина синдром на имунна непълнота, добита поради ваксини. Открива се единствено информация за СПИН, ХИВ или за имунитет, построен в резултат на слагане на ваксини. Резултати за сходна болест няма и в онлайн библиотеката за здравна литература на " Кеймбридж ". 

Конкретно за имунизацията на " Пфайзер " има обвинявания, че води до автоимунно заболяване с проблеми за кожата и мехури, като това кожно автоимунно заболяване е в действителност маймунска шарка.

" Произходът на вируса на маймунската шарка е добре документиран и няма безусловно никаква връзка с автоимунно заболяване " на кожата с мехури, категорична е пред Ройтерс професор Хайди Ларсън от Лондонското висше учебно заведение по хигиена и тропическа медицина.

Маймунската шарка " не е автоимунно заболяване, а инфекциозно ", разяснява пред Ройтерс и лекар Амеш Аджала, експерт по инфекциозни заболявания към Университета " Джонс Хопкинс “.

Освен че не е автоимунно заболяване, маймунската шарка не е и херпес зостер, който да е непряк резултат от имунизациите против Covid-19. Херпес зостер се предизвиква от вируса варицела зостер, който води до варицела. Варицела зостер спада към херпесните вируси, а маймунската шарка към поксвирусите (Poxviridae), т.е. херпес зостер и маймунската шарка се предизвикват от вируси, които са от разнообразни вирусни фамилии, изяснява Дон Вин, учител в Университета " МакГил " пред Ройтерс.

" Доколкото ми е известно, няма странични резултати от която и да било от имунизациите, които да наподобяват като херпес зостер. А и херпес зостер не наподобява като маймунска шарка “, посочва имунологът Винийта Бал.

Според някои разпространители на тайни теории случаите на маймунска шарка са характерен резултат от имунизирането с " АстраЗенека/Оксфорд " (ChAdOx1-S) или с " Янсен " на " Джонсън и Джонсън " (Ad26.COV2.S).

Тези две ДНК векторни ваксини употребяват безвреден вирус, с цел да доставят протеини, които водят до имунна реакция, без да предизвикват болест, както посочва Световната здравна организация.

Как работят този тип ваксини можете да видите и на инфографиката, направена от Съвета на Европейския съюз, Генерален секретариат.

Потребители в обществените мрежи считат, че аденовирусът на шимпанзе, употребен при имунизацията на " АстраЗенека/Оксфорд " води до маймунска шарка. Същото се твърди и за имунизацията на " Янсен ", макар че при нея се употребява човешки аденовирус вид 26.

" Аденовирусите са аденовируси, те не са поксвируси (маймунската шарка е поксвирус). Те са изцяло разнообразни фамилии и нямат никаква връзка между тях ", обяснява пред Асошиейтед прес лекар Марк Слифка, специалист по микробиология и имунология и професор в Националния институт за проучване на приматите в Орегон.

Аденовирусът, употребен във имунизацията на " АстраЗенека " и други сходни ваксини, не е в положение да разболее хората по никакъв метод, акцентира и лекар Дейвид Фрийдман, професор по инфекциозни болести и ръководител на Американското общество за тропическа медицина и хигиена.

Освен това е изцяло неправилно да се свързва маймунската шарка с аденовируса на шимпанзе.

От една страна, маймуните и шимпанзетата са различни групи примати.

От друга страна, маймунската шарка в действителност не се популяризира от маймуни. Нарича се маймунска поради това, че е открита за първи път през 1958 година в лаборатория в Дания при маймуни, употребявани за медицински проучвания. В природата обаче вирусът на маймунската шарка най-често бива откриван при гризачи. Нито маймуните, нито шимпанзетата са натурален гостоприемник за вируса на маймунската шарка, изяснява лекар Фрийдман.

Заключение:

Няма данни имунизациите против ковид да предизвикват като непряк резултат маймунска шарка. Освен това имунизационните препарати не отслабват имунната система и не водят до автоимунни болести, които провокират кожни болести. Твърдението, че имунизациите против ковид са причина за маймунска шарка, е НЕВЯРНО.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР