С различни творчески подходи и разнообразни творчески изяви проектът успя

...
С различни творчески подходи и разнообразни творчески изяви проектът успя
Коментари Харесай

Любителско творчество с усмивка

 С разнообразни креативен подходи и разнородни креативен изяви планът съумя да разкрие хумора в песните, танците и обичаите и да показа модерно хумористично творчество на габровеца. След пандемичните години съставите за любителско изкуство в читалището разпространяваха активността си и привлякоха нови участници. На финала те приготвиха и участваха в концерт-спектакъл.

  Концертът „ Светът е оживял с усмивка ” бе самобитен празник и открита сцена за творчеството на непрофесионалисти. В последната година фенове на възраст от 6 до 66 години, участници в другите по тип и състав художествени колективи на читалището, репетираха, упражняваха и усъвършенстваха своите гении. Гостуваха на разнообразни състезания, празници и събори, бяха оценени и награждавани.





Колко са израстнали в креативно отношение за една година демонстрираха самодейците и ръководителите на Работилничка за хора " Бяла Българка ", Вокална група " Русина ", Театрална студия " Гаргара ", Школа по пиано " Pianissimo " с учител Красимира Данкова, класа по пиано на Мирела Валявичарска, Детска вокална студия с началник Румелия Алексиева. Във финалното събитие участваха повече от 95 индивида.

 Самодейците от читалището, по особено - танцьорите от клуб " Бяла българка ", с новите носии, купени по плана, поведоха най-пъстрото Сгледно хоро на Петковден в Габрово.

Читалищната общественост прави оценка поддръжката на Национален фонд „ Култура ” посредством Програмата за поддръжка и развиване на любителското творчество, защото бе нараснал потенциалът на съществуващите групи, те получиха своята сцена за изява и опция за разнообразни колаборации. Различните форми на любителско изкуство бяха в допълнение разпространявани, а любителското изкуство се потвърди като опция за младежите. Откъс от концерта бе показан на Националния събор на читалищата в град Бяла ‘2023г. и по този начин достиженията на съставите имаха своята национална изява.

  Партньор на читалището по плана бе Община Габрово, която обезпечи пространства за изявите и логистична поддръжка. Като дълготраен сътрудник с Терапевтичен център „ Св. Илия ” – център за битка със зависимости и с Центъра за социална поддръжка към SOS детски селища читалището получи поддръжка от тях в подготовката и реализацията на дейностите и включи в нея техни ползватели, като част от социализацията им.



------------------------

Публикацията е по план „ Светът е оживял с усмивка ” по Програма за възобновяване и развиване на организациите в региона на любителското творчество на Национален фонд „ Култура ”
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР