С разделянето на ВСС, предвидено в гласуваните на първо четене

...
С разделянето на ВСС, предвидено в гласуваните на първо четене
Коментари Харесай

Асоциацията на прокурорите: Конституционните промени засилват политическото влияние в прокуратурата

С разделянето на Висш съдебен съвет, планувано в гласуваните на първо четене от Народно събрание конституционни промени, в прокурорския съвет ще има тотална политическа доминация – 6 от общо 10 членове ще се излъчват от Народното събрание, единствено трима от прокурурите, 1 от слеводватите. Това съобщи пре бТВ Владимир Николов, ръководител на Асоциацията на прокурорите.

„ Ще се породи тежък дисбаланс “, уточни той, като предизвести, че системата на прокуратурата няма да може да се самоуправлява.

„ Ако има нерегламентирано въздействие, по какъв начин го лекуваме – със усилване на това въздействие? “ – запита ръководителят на Асоциацията на прокурорите.

Той акцентира, че има единодушие по нуждата от самостоятелност на правосъдната система, само че същото е належащо и за прокуратурата. Върху тази нужда подчертава и Консултативният съвет на европейските прокурори.

По думите му, измененията в конституцията нямат никакво отношение към повишение на успеваемостта на правораздаването.

„ Правосъдната промяна изисква нещо друго – доста целенасочена, рационална и фина работа. “ - посочи Николов.

Той е безапелационен, че конституцията би трябвало да се трансформира с професионализъм и визионерство.

Той споделя устрема да се подсигурява, че в прокуратурата няма да има корист с власт, само че е смутен, че с измененията се прави опит „ прокуратурата да бъде натикана в ъгъла, да не може да упражнява съществени свои пълномощия “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР