С растящия брой на жертвите в Газа, пропалестински демонстранти организираха

...
С растящия брой на жертвите в Газа, пропалестински демонстранти организираха
Коментари Харесай

Хамас съобщи за 38 убити при израелски удар. Противоречия между арабския свят и САЩ

С растящия брой на жертвите в Газа, пропалестински стачкуващи проведоха митинги в доста градове по света в събота, призовавайки за завършек на войната, която продължава съвсем месец.

Салама Маруф, началник на държавната медийна работа на " Хамас ", сподели пред Ройтерс, че израелският удар в лагера Махази е умъртвил минимум 38 палестинци и ранил 100.

По-рано Палестинската осведомителна организация WAFA заяви за 51 убити.

Маруф сподели, че неразбираемо какъв брой хора остават в неопределеност и избавителните екипи се пробват да ги издирят под руините на разрушените къщи.

Бежанският лагер Махази се намира в централната част на линия Газа.

Ройтерс прецизира, че не може да направи самостоятелна инспекция на известието на WAFA. На собствен ред израелската войска не е дала отговор към този момент на искане за коментар. Израел твърди, че е насочил напъните си към " Хамас ", а не към цивилни, и че въоръжените групи употребяват жителите като жив щит.

Говорител на ръководеното от " Хамас " министерство на опазването на здравето в Газа, Ашраф ал-Кидра, сподели, че доста хора са били убити и ранени при офанзивата, без да показва прецизен брой.

Здравните управляващи в Газа споделиха в събота, че повече от 9488 палестинци са били убити от началото на войната, почнала, откакто бойци на " Хамас " започнаха изненадваща офанзива против Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1400 души и вземайки повече от 240 заложници.

Външни министри от Катар, Саудитска Арабия, Египет, Йордания и Обединените арабски емирства се срещнаха с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в Аман в събота и настояха Вашингтон да убеди Израел да се съгласи на преустановяване на огъня.

" Тази война просто ще аргументи повече болежка за палестинците, за израелците и това ще тласне всички ни още веднъж в бездната на омразата и дехуманизацията ", сподели външният министър на Йордания Айман Сафади на конференция с Блинкън. — " Значи това би трябвало да спре ".

Висшият американски посланик обаче отхвърли концепцията за преустановяване на огъня, заявявайки, че то би било от изгода единствено за " Хамас ", позволявайки на ислямистката палестинска формация да се прегрупира и да нападна още веднъж.

Вашингтон предложи локализирани паузи в боевете, с цел да разреши на филантропичната помощ и хората да изоставен гъсто обитаемата Газа.

Пропалестински стачкуващи проведоха митинги в събота в градове, в това число Лондон, Берлин, Париж, Истанбул, Джакарта и Вашингтон, настоявайки за преустановяване на огъня.

Десетки хиляди се събраха във Вашингтон, с цел да осъдят военната политика на президента Джо Байдън и да изискат преустановяване на огъня. Някои носеха плакати с надписи " Животът на палестинците има значение ", " Да живее Газа " и " Тяхната кръв е в ръцете ви ".

В Индонезия, най-населената мюсюлманска страна в света, външният министър Ретно Марсуди сподели пред десетки хиляди, събрали се в Джакарта в неделя, че държавното управление удостоверява поддръжката си за битката на палестинския народ и ще изпрати втора пратка помощ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР