С публикация озаглавена: „Гигантски лейомиом на гърда“ в Indian Journal

...
С публикация озаглавена: „Гигантски лейомиом на гърда“ в Indian Journal
Коментари Харесай

Д-р Спасимир Шопов с публикация в Indian Journal of Case Rep...

С обява озаглавена: „ Гигантски лейомиом на гърда “ в Indian Journal of Case Reports, патологът към МБАЛ „ Уни Хоспитал “ доктор Спасимир Шопов показва следващата си публикация.

При диагноза лейомиом, пациентите, а постоянно и лекарите, вършат асоциация с лейомиом на матката. Обратно, при споменаване за израстък в млечна жлеза, нормално се приема, че се касае за карцином на гърдата. Поставянето на диагноза лейомиом на гърдата, освен озадачава със своята локализация, само че съставлява и диагностична алтернатива, изяснява доктор Шопов.

Лейомиомът на млечната жлеза, поражда от зърното и/или ареолата от наличните безпрепятствено мускулни кафези или посредством метаплазия на миоепителните и/или миофибробластни кафези. Въпреки попадането в групата на доброкачествените тумори, лейомиомът на гърдата може да сътвори диагностично усложнение, изискващо изключване на лейомиосарком, фиброматоза, филоиден израстък, аденолейомиом, фиброаденом и други. В проучването си доктор Шопов преглежда случай на великански лейомиом в дясна гърда при 52-годишна жена, съобщаваща за бучка в гърда от 1 година, която обаче през последните 6 месеца повишена. При клиничният обзор се открива плътна маса в гърдата, без да се намират увеличени аксиларни лимфни възли. Ексцизионната биопсия разкрива добре дефиниран клетъчен израстък с преплитане на вретеновидни кафези с фибриларна и еозинофилна цитоплазма. Хистологичното, както и спомагателните хистохимични и имунохистохимични проучвания подкрепят осъществяването на диференциална диагноза сред лейомиом и другите доброкачествени и злокачествени обемни процеси на гърдата, което подкрепя слагането на дефинитивна диагноза.

Основните заключения в публикацията на доктор Шопов са освен изключителната необичайност на интрапаренхимният лейомиом на гърда с оповестените едвам 34 случая, само че и запознаването на клиницистите с вероятното им стълкновение с такава диагноза и разграничаването ѝ от други обемни плътни лезии с сходна локализация. Хистологичната оценка е значима за изключване най-вече на лейомиосарком. Стандартно се предлага лекуване посредством квадрантектомия със свободни граници, при която липсва риск от местен рецидив.

Тази 23-та обява на доктор Шопов добавя обзора от публикации разглеждащи колизионни тумори, рядка туморна патология на женската полова система, редки локализации и затруднения провокирани от Enterobius Vermicularis и други.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР