С противопоставянето си на Охридското споразумение и на приложението към

...
С противопоставянето си на Охридското споразумение и на приложението към
Коментари Харесай

Роберт Купър: С противопоставянето си на Охридското споразумение, Сърбия затваря вратата към ЕС

„ С опълчването си на Охридското съглашение и на приложението към него, което да стане част от преговорна глава 35, Сърбия затваря вратата към участие в Европейски Съюз “, съобщи някогашният медиатор в техническия разговор сред Косово и Сърбия Роберт Купър.


С тази позиция отдръпналият се английски посланик реагира на изказванието на сръбския президент Александър Вучич, че включването в преговорната рамка на документите, контрактувани от Косово и Сърбия през първата половина на 2023 година, би означавало, че съюзът затваря вратата за Сърбия.

" Европейски Съюз не желае да бъде част от казуса, а да го реши. Неговата задача е всички членове на съюза да имат някакъв тип, не естествени, а свръхнормални връзки със съседите си ", споделя Купър, който води техническия разговор сред Косово и на Сърбия сред 2011 и 2012 година

Глава 35 в договарянията за присъединение на Сърбия включва съседските връзки, т.е. уреждането на връзките с Косово, което разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, напомня VOA.

" Идеята да вкараш Сърбия в Европейски Съюз, като в същото време откажеш да признаеш независимостта на прилежащата страна и да я приемеш като обособена страна - не е в основата на Съюза. Това би засилило разделянето сред Сърбия и Косово. Това, което желаеме, е тези разделения да изчезнат ", сподели някогашният посланик.

На срещата на върха на европейските водачи в края на идната седмица Европейският съвет би трябвало да разгласи заключенията по разширението - документ, който обгръща Черна гора, Сърбия, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Турция, Молдова и Гъция.

В плана, до който " Гласът на Америка " имаше достъп, се предлагаше Охридското съглашение и анексът към него, които дефинират стъпките по пътя към нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия, да бъдат включени в упованията и отговорностите на двете страни.

" Очевидно е, че тук господства възприятието за необходимост. Никой не си спомня по кое време двете страни реализираха забележителен пробив в договарянията ", сподели Купър и напомни идните избори за Европейски парламент, които ще се проведат през юни 2024 г./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР