С промените в Закона за устройство на територията се слага

...
С промените в Закона за устройство на територията се слага
Коментари Харесай

Новодомци без път до дома

С измененията в Закона за устройство на територията се поставя завършек на порочната процедура първо да се издава позволение за градеж, а след това да се мисли за инфраструктура. Инвеститорът към този момент е задължен самичък за обезпечи достъп до постройката, в случай че общината не може.

С измененията в Закона за устройство на територията, които са на дневен ред, общините се освобождават от своето обвързване да ползват регулацията и да отчуждават, като трансферират това нещо върху плещите на притежателите и строителните бизнесмени. За скандалния проблем първи алармираха архитекти, които предизвестиха че смяната ще спре бизнеса и ще усложни капиталовия развой, като го оскъпи. Дори ще докара до увеличение на административната тежест, настояват от гилдията.

Само че бизнесмени и строители и сега имат грижи и не могат да получат разрешението си за прилагане, в случай че уличната регулация на обекта им не е осъществена.

Заради неналичието на пътна инфраструктура

бул. „ Ал. Стамболийски” се трансформира в един от най-големите клопки за новодомци.

Комплексът на юг от булеварда стартира да се застроява с блокове през 80-те години, а най-големият строителен взрив се следи от началото на 21. век. И до през днешния ден притежателите на издигнатите преди 10-15 години жилища нямат тротоари, вътрешни улици, места за паркиране и зеленина, принудени да газят тиня, с цел да стигнат до домовете си. При мощни дъждове се наводняват избите поради остарялата канализация, която не е в положение да поеме отходните води.

С идното въвеждане в употреба на двайсетина нови жилищни здания и на още дузина, които сега стартират да се строят, в тази част на Пловдив ще настъпи същински пъкъл. Постройките безусловно са залепени една за друга, без да е оставена повърхност даже за минималната пътна инфраструктура, камо ли за зеленина и паркоместа.

Капанът е заложен преди години. Още тогава

общината трябваше да приложи нова улична регулация, с цел да се построи инфраструктура.

Но всеки обстоен организационен проект, както за ж.к. „ Южен”, по този начин и за прилежащите квартали „ Беломорски” и „ Остромила” бяха свързани с лавина от възражения от притежателите на парцелите, заинтересувани да осъществят по-голяма застроителна повърхност, защото тя носи облага. От друга страна, и Община Пловдив не разполагаше, нито разполага в този момент с задоволително средства за инфраструктурата в новите комплекси.

„ Промяната в Закона за устройство на територията е призната по предложение на общините. Доскоро съвсем всеки опит за отчуждаване на частни парцели за улична регулация беше обвързван с обжалване и стигаше до съда. Сега вложителите си поемат уговорката за инфраструктурата, макар че и Община Пловдив се стреми да балансира този процес”, разяснява зам.-кметът Пламен Райчев.

Голям пропуск, поради който хиляди пловдивчани ще носят последствия, е изработен в годините и за бул. „ Александър Стамболийски”. Според градоустройствените проекти булевардът е очакван за уголемение с 10 метра от южната страна още преди повече от 40 години. Удвояването е заложено в Общия организационен проект от 2007 година и в обновения вид на Общ устройствен план, който скоро ще бъде признат.

За разширението би трябвало да бъдат отчуждени десетки частни парцели. Но и до момента няма нито една финализирана договорка.

Всичко това изправя стотици новодомци да газят калта, търсейки път към дома.

Запълват кратерите след изборите



Огромни дупки зейнаха на кръстовището на бул. „ Александър Стамболийски “ и „ Братя Бъкстон “ - тъкмо пред входа за Драганови гробища в регион „ Южен “. За това алармират пловдивчани, които всеки ден минават оттова. На няколко места асфалтът е на дупки с размера на еднометрови кратери. Дълбоки са до 5 сантиметра и се пълнят след всеки дъжд.



Дупките ще бъдат оправени сега, в който Общинският съвет гласоподава новите лимитни писма. Първата сесия ще е незабавно след изборите и тогава те може да се гласоподават.

От „ Южен “ напомнят, че всеки регион има бюджет, с парите от който може да запълва уличните дупки. За коригиране на кръстовище обаче то би трябвало да се затвори. В момента трасето е извънредно натоварено, тъй като поема част от трафика на затвореното за ремонт околовръстно шосе. Ако в този момент го затворим, с цел да кърпим дупките, ще стане пъкъл, разясняват от районната администрация.



„ Трябва да се търси и обход и чак тогава да се пристъпи към работа, а в този момент това е съвсем невероятно. Тези дупки сме ги гледали даже на видео и ги знаем добре. Ще ги запълним при всички случаи. Имаме гласуван бюджет, само че нямаме лимитни писма, а тях ще получим едвам след изборите “, изясни кметът на „ Южен “ Костадин Язов.

Общината с проект по какъв начин да позволи казуса: Парите от таксата за строително позволение отиват целево за инфраструктура



Общините, в това число и Пловдив, не разполагат с толкоз доста средства, с цел да отговорят на огромния строителен взрив, макар напъните да се контролира този развой. Така зам.-кметът по строителство Пламен Райчев разяснява неналичието на пътната инфраструктура в множеството от новоизградените комплекси в регионалния град.

Подобна обстановка се следи освен в Пловдив, само че и в цялата страна, по тази причина с смяната в закона за устройство на територията вложителите към този момент са длъжни да поемат задължения по инфраструктурата.

Зам.-кметът е безапелационен, че Община Пловдив не стопира строителство, в противен случай, стреми се да оказва помощ за по-бързото създаване на пътната мрежа към новите здания. С една от ограниченията, призната през предходната година в Общинския съвет, се усили таксата за издаване на строително позволение от левче на един квадратен метър от разгъната застроителна повърхност на 5 лв..

„ Целта е да се усилят приходите от таксата, с цел да се употребяват за създаване на улици. Община Пловдив издава доста строителни позволения, само че резултатът от това решение ще се види евентуално следващата година, откакто се сберат повече пари”, изясни Пламен Райчев.

Обикновено на вложителя се дава утвърден проект за улична регулация, който те самите да осъществят със лични средства и да го дарят на общината, с цел да го поддържа. По този метод се взема решение казусът с дългите процедури по отчуждаване. Големите вложители избират този вид, с цел да не се бавят, макар че им излиза по-скъпо.

Такива образци в Пловдив има доста. В регион „ Южен”, който се състезава по темповете на строителството със „ Западен”, вложителите на супермаркети „ Лидъл” и „ Кауфланд” построиха вътрешната улица към магазините от бул. „ Никола Вапцаров” около Първо РУП. Преди няколко години доста комфортна пътна връзка беше направена и на бул. „ Александър Стамболийски” от вложителя на жилищния комплекс, където до неотдавна имаше магазин „ Триумф”. В кв. „ Остромила” отново вложителят си прекара път с две ленти към новите кооперации. Със лични средства на строителна компания е прокаран път от ул. „ Димитър Талев” около глухата жп линия към „ Оазис - 4”. Фирма „ Арнаудов” беше дарила построената от нея инфраструктура на Общината в региона на Пещерско шосе.

Един от разновидностите на партньорството сред Община Пловдив и вложители е взаимното създаване на пътната мрежа. Инвеститорът строи пътното легло, Общината асфалтира.

Инвеститорите би трябвало да имат интерес да оферират за продажба издигнати парцели дружно с построената инфраструктура, тъй като по този начин се покачва цената им, а и потребителското търсене.

Илко Рожевски: Вложихме над 1 млн. за нови улици до блоковете

Промените в Закона за устройство на територията ще облекчат доста общините, само че ще натоварят вложителите, което най-вероятно ще се отрази на цените на новите жилища.

Според новия Закон за устройство на територията бизнесмените сами ще би трябвало да провеждат работата по регулацията и да отчуждават парцели, с цел да обезпечат инфраструктура и достъп до обектите си.

Строители и сега имат грижи и не могат да получат разрешението си за прилагане, в случай че уличната регулация на обекта им не е осъществена. Такъв е образецът и с комплекс „ Южен парк “, където бизнесмените са вложили над 1 млн. лв., с цел да се построи чисто ново трасе, което минава около комплекса и свързва кв. „ Беломорски “ с бул. „ Ал. Стамболийски “.

„ В Общината са наясно в кои региони е най-силно новото строителство, тъй като точно администрацията издава разрешителните. Елементарно е най-малко година напред да възнамеряват някакви средства и да помислят за създаване на инфраструктурата. Вместо това обаче от администрацията приказват единствено за детски площадки. Факт е, че по този начин

Общината върви след вложителите, макар че е видно в кои елементи на града сега има строителен взрив “, разяснява за „ Марица “ един от бизнесмените - инж. Илко Рожевски. Фирмата му „ Маи инвест “ влага в „ Южен парк” - комплекса, който се строи наоколо до кв. „ Беломорски”. До момента предприемачът е вложил над 1 млн. лв., с цел да построи новия път, който прави връзката сред южния квартал и бул. „ Ал. Стамболийски “. „ Не можем да чакаме Общината да построи пътя “, разяснява предприемачът. Оттам му издали нужните разрешителни за градежа против уговорката на компанията в бъдеще да построи улиците с прилежащата инфраструктура и да ги подари на Общината. „ Ето за какво трябваше сами да свържем „ Южен парк “ с инфраструктурата от бул. „ Ал. Стамболийски “, посочи инж. Рожевски. На това място имало остарял път. „ Върху него изградихме новото трасе, част от парите отидоха и за двата тупика в съседство до парцела ни. Отделно поддържаме пътя сред жп линиите и обръщалото на „ Беломорски “, през месеци запълваме дупките и чакълираме “, споделя Рожевски. Предприемачът добави, че въпреки всичко са имали шанс и са изпълнили трасето в част, която е единствено общинска.

Това им икономисало главоболията към отчуждаването на частни парцели. Изпълнили единствено един от заложените в плана тротоари, само че пък построили 6-метрово пътно платно.

„ Общината ни слага в тази обстановка ​- не можем да получим разрешенията за прилагане на комплекса, без да сме „ вързани “ към близките с построена инфраструктура. Вече продаваме жилищата, тъй че мислим и за бъдещите ни жители ​- те няма по какъв начин да заплащат индустриален ток и вода “, изясни предприемачът. И добавя: „ Поне година сме чакали да ни одобрят книжата за пътните връзки. Нищо че даряваме трасетата на Общината! Радваме се, че най-малко си взехме разрешителните. Днес пътят се употребява постоянно, тъй като е най-бързата връзка от „ Беломорски “ към центъра на града. “

Друг е казусът, че новото трасе ще сътвори следващата запушалка по " Александър Стамболийски ". Освен че е стеснен, булевардът е накъсан от голям брой отклонения в посока юг. Това основава спомагателен безпорядък в трафика, тъй като придвижването е все по-натоварено и е доста мъчно за движещите се в северното платно в посока запад да създадат ляв завой, с цел да стигнат до новите микроквартали и комплекси.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР