С промените в Закона за частната охранителна дейност МВР не

...
С промените в Закона за частната охранителна дейност МВР не
Коментари Харесай

Министър Радев: Не можем да сложим полицай пред всяка къща

С измененията в Закона за частната охранителна активност Министерство на вътрешните работи не абдикира от отговорностите си, а усъвършенства разпоредбите. 

Не виждам проблем в сезирането на Конституционния съд поради измененията в Закона за частната охранителна дейност  от основния прокурор Сотир Цацаров и от президента Румен Радев.  

И до момента кметовете и всички останали в общините са имали такива права, единствено доуточняваме някои елементи. При необятно разискване, дълго време, с присъединяване в това число на неправителствени организации, само че прокуратурата и президентът намират някакви недостатъци. Нека мине в Конституционния съд, в случай че има забележки, ще се съобразим с тях.

В този закон в действителност подобряваме разпоредбите, разписваме неща, които преди този момент са били тълкувани по друг метод.

Най-важното е жителите да знаят, че тези, които извършват закона, и тези, които ги управляват, го вършат по правила. Ако някъде има някакви пропуски, ще се съобразим, сподели вътрешният министър пред публицисти в Народното събрание. Кметовете желаят защитата на урбанизирани територии да се поема от частни компании, не го желаеме от Министерство на вътрешните работи.

Лично аз си зададох същия въпрос - ние абдикираме ли, или не. Според мен отговорът е не. Така се е случило по справедливи аргументи, че има такава потребност от такива охранители. Със закона направихме по този начин, че да има правила и да няма пояснение.

Да си представим една къща, говорихме и за случая с доктор Иван Димитров в Пловдив, какво пазим ние? Всеки желае да пази къщата си, гаража си, поставя камери, т.е. той стартира да се охранява самичък, куче поставя, може да постави пост вътре, да заплати на един човек да му пази къщата, двора му. На улицата може да изиска от общината камери да постави. Т.е. къде е границата? 

Трябва да се откри салдото. Прокуратурата и президентът това вършат, по този начин разбирам тяхното сезиране на Конституционен съд - и те желаят да схванат къде тъкмо е границата и минаваме ли онази точка от Конституцията, където е казано, че Министерство на вътрешните работи дава отговор за публичния ред.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР