С промени в закона и наредба към него от 3

...
С промени в закона и наредба към него от 3
Коментари Харесай

Забраняват със закон използването на пластмасови изделия

 С промени в закона и разпоредба към него от 3 юли се планува възбраната на пластмасови произведения. 

Новите законови текстове се приготвят от Министерство на околната среда и водите и ще бъдат подготвени напролет,  излиза наяве от Национална тактика за ръководство на отпадъците в идващите 7 години, пусната за публично разискване.

Една от главните цели в нея е да се понижи образуването на отпадъци. Това би трябвало да стане най-много посредством кръгова стопанска система, тъй че продуктите, които съдържат значими първични материали, да не се трансформират в отпадък.

Министерство на околната среда и водите желае да понижи и потреблението на найлоновите торбички за извършване на покупки. Целта е от 70 приблизително на човек годишно през 2028 година броя да е свита до 40. За да се реализира тази цел, Регионална инспекция за опазване на околната среда ще вършат инспекции в комерсиалните обекти всяка година дали за торбичките се заплаща такса. Освен това ще се предизвиква по-дългото потребление на уреди в семействата и те да бъдат ремонтирани, в случай че се повредят, вместо да се заменят с нови.

В тактиката са планувани 10 млн. лева за безплатно даване на семействата на компостери за биоотпадъци. Целевата численост до 2028 година е 100 хиляди

С 40 млн. лева ще се финасират планове на общините за възстановяване на ръководството на боклуци, а 50 млн. лева са планувани за бизнеса за технологии и нов дизайн на артикули, с цел да се понижи количеството боклук.

Предлага се общините да понижават патентния налог за компаниите, които следват правилата на кръговата стопанска система.

Мерки са заложени съответно и за намаляването на хранителни боклуци. Като начало би трябвало да се събира информация за точното им количество, както и създаването на обособена тактика и управление по какъв начин да не се образуват. С 40 млн. лева ще се финансират планове за понижаване на хранителни боклуци. Търговските обекти, заведенията и организации, които желаят да подаряват храна, ще бъдат подтиквани, в това число и финансово, като ще се отстрани начисляването на Данък добавена стойност.

Също по този начин планувани за създаване на районни системи за ръководство на отпадъците, площадки за събирането им, центрове за подготовка за повторна приложимост, за съоръжения за преработване, за създаване на нови и разширение на съществуващи системи за разделно събиране на боклуци са 210 млн. лева. 

Общините би трябвало да осведомят хората къде има площадки за предаване на разделно събирани боклуци и какво може да се оставя на тях, по какъв начин да се рециклира и събира разделно.

Друга мярка за понижаване на отпадъците е включването в изискванията по публични поръчки за строителство да се употребяват рециклирани строителни материали.

На отпадъците от опаковки е обърнато особено внимание. Производителите на питиета в пластмасови бутилки би трябвало да усилят наличието на рециклирани първични материали. Всички търговски обекти ще са задължени да събират разделно боклуци. За да се подтиква преработването, Министерство на околната среда и водите ще връчва годишни награди на бизнес организации, общини и Неправителствени организации за осъществените от тях ограничения.

За понижаване на битовите боклуци общините ще построяват депа и площадки, системи за разделно събиране на рискови боклуци. 35 млн. лева от държавния бюджет ще се дадат за неутрализиране отвън страната на препарати за растителна отбрана, които сега се съхраняват в хранилища.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР