С промени в нормативни актове правителството облекчи процедурите за кандидатстване

...
С промени в нормативни актове правителството облекчи процедурите за кандидатстване
Коментари Харесай

С по-малко документи ще се кандидатства за семейни помощи за деца

С промени в нормативни актове държавното управление облекчи процедурите за кандидатстване за фамилни помощи за деца и за помощи по Закона за протекция на детето.
Целта е да се понижи административната тежест за жителите и да се усъвършенства качеството на предоставяните административни услуги, съобщи БГНЕС.
Удостоверението за раждане на детето няма да се изисква при кандидатстване за всички типове фамилни помощи, съгласно признатите промени в Правилника за използване на Закона за фамилни помощи за деца. Премахва се и условието за показване на уверение за фамилно състояние. Дирекциите „ Социално подкрепяне “ ще получават нужната информация за разпределяне на помощите по длъжностен път. Отпада също нуждата за показване на копие от влезнало в действие правосъдно решение за бракоразвод. Документът ще се изисква единствено в случаите, в които дирекции „ Социално подкрепяне “ не могат по длъжностен път да получат тази информация.
Кандидатстването за помощи по реда на Правилника за използване на Закона за протекция на детето също се облекчава и към този момент и ще става с по-малко документи. Отпада условието да се показва копие от акта за раждане на детето. Няма да се изисква и заповед на шефа на дирекция „ Социално подкрепяне “ или решение на съда за настаняване на детето отвън фамилията. И в тези случаи нужната информация ще се обезпечава от дирекциите „ Социално подпомагане” по длъжностен път посредством информация в националната база данни „ Население”. Служебно ще се ревизират и актовете, с които е подхваната мярка за протекция. За претендентите за приемни родители се отстранява условието да показват документ, удостоверяващ, че не получават месечни обществени помощи по реда на Закона за обществено подкрепяне.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР