С прогнозата Джо Байдън да спечели президентските избори в САЩ

...
С прогнозата Джо Байдън да спечели президентските избори в САЩ
Коментари Харесай

Кои лидери все още не са поздравили Джо Байдън

С прогнозата Джо Байдън да завоюва президентските избори в Съединени американски щати в събота, доста международни водачи побързаха да го поздравят за успеха му.
Но не всички бяха толкоз запалени - в действителност някои не престават да отсъстват от листата, отбелязва Би Би Си, представена от БГНЕС.
Ето някои които не са изпратили известия за поддръжка или са били хладни в своите поздравления.
Някои стигнаха даже по-далеч, поздравявайки Тръмп или подкрепяйки голословни изказвания, които той направи, за машинация с гласоподаватели. Поне един министър заплати за своите забележки с поста си.
Руският президент Владимир Путин
Преди четири години Путин беше измежду първите, които поздравиха Доналд Тръмп за успеха му на изборите, само че този път не е имало туит, депеша или телефонно позвъняване до Байдън.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че повода за забавянето са правните провокации, сложени от акцията на Тръмп.
" Вярваме, че вярното нещо, което би трябвало да създадем, е да изчакаме формалния резултат от изборите, " сподели той пред кореспонденти.
Но Стив Розенберг от Москва споделя, че има съмнение, че неналичието на поздравления отразява обстоятелството, че Москва не е разчувствана от резултата.
и неотдавна дефинира Русия като най-голямата опасност за Америка.
Тръмп рядко подлагаше на критика Русия или Путин, а Русия беше упрекната в интервенция в изборите през 2016 година, с цел да бъде определен Тръмп.
Словенският министър председател Янез Янша
Янша не скри, че поддържа Тръмп, даже излъчи поздравленията си за настоящия президент в сряда, доста преди преброяването на гласовете да е съвсем завършило.
Оттогава той повтаря изказванията за машинация на с гласовете, осъществени от демократи.
В събота той се появи по-примирен, описвайки Съединени американски щати като стратегически сътрудник на Словения и съобщи, че другарските връзки ще останат, който и да е президент.
Но той към момента не е поздравил Байдън.
Янша от крайнодясната антиимиграционна Словенска демократическа партия е съдружник на унгарския министър председател Виктор Орбан, който в предишното също изрази поддръжката си за Тръмп.
Съпругата на Тръмп Мелания е словенка.
Други словенски водачи, в това число президентът Борут Пахор,, както и Орбан.
Естонският вътрешен министър Март Хелме
Хелме разгласи оставката си в понеделник, откакто той и синът му, финансовият министър Мартин Хелме, изрекоха обвинявания за необятно публикувани измами по време на изборите в Съединени американски щати по радиото в неделното предаване.
Хелме старши също повтори голословни обвинявания в корупция против Байдън и неговия наследник Хънтър.
Синът му сподели, че " всички естествени хора би трябвало да приказват " за хипотетичните фалшификации на вота.
" Няма смисъл да приказваме за някакъв тип народна власт или господство на закона, в случай че изборите могат да бъдат толкоз жестоко, толкоз искрено и всеобщо фалшифицирани, " добави той.
И двамата са членове на крайнодясната Консервативна национална партия, на която Хелме младши е и водач. Партията е в коалиция с Партия Център и друга дясна партия.
Премиерът Юри Ратас разкритикува двамата политици и поздрави Байдън.
Но той не стигна до стъпката да ги уволни, настояват критиците, тъй като разчита на поддръжката на тяхната партия, с цел да остане на власт.
Хелме старши сподели, че подава оставка поради " клеветата ", пред която е изправен в естонските медии.
Бразилският президент Жаир Болсонаро
Болсонаро постоянно се счита за съдружник на Тръмп, дотолкоз, че той е определян като „ Тръмп от тропиците “.
Следователно неуспехът на бразилския водач не е изненада.
В предишното той е кръстосвал шпаги с някогашния вицепрезидент, описвайки апела му по време на избирателен спор за Съединени американски щати да упорства Бразилия да отбрани по-добре тропическите гори на Амазонка като " гибелен и непотребен ".
Съобщения от бразилските медии, цитиращи държавни източници, допускат, че Болсонаро възнамерява да изчака, до момента в който юридическите провокации, отправени от Тръмп, приключат, преди да се заеме с въпроса.
Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор
Лопес Обрадор е различен латиноамерикански водач, който се опита да поддържа положителни връзки с Тръмп, макар напрежението към твърдата политика на американския президент във връзка с мигрантите и по-специално обещанието му да построи стена по границата на двете страни.
Поради това мексиканският водач е внимателен във връзка с изборите в Съединени американски щати и в неделя съобщи, че ще изчака " всички правни въпроси " да бъдат решени.
" Не желаеме да бъдем неблагоразумни. Не желаеме да действаме безгрижно ", сподели той на конференция и добави, че Мексико има " доста положителни връзки " и с двамата претенденти.
Еднозначната позиция на Лопес Обрадор провокира рецензии от страна на няколко висши американски демократи, а конгресменът от Тексас Хоакин Кастро я дефинира като " замайващ дипломатически неуспех ".
Израелският министър председател Бенямин Нетаняху
Нетаняху е различен международен водач, който в никакъв случай не е криел
И до момента в който той поздрави Байдън, наблюдаващите означиха неналичието на думите " новоизбран президент " и " определен заместник-президент " в посланието си.
" Бих желал да стартира с поздрави на Джо Байдън и Камала Харис. Почти 40 години имам персонална, дълга и топла връзка с Джо Байдън и го познавам като огромен другар на страната Израел “, сподели той във видео изказване.
Нетаняху приключи посланието, като отдаде респект на Тръмп за другарството му с Израел и персонално към него, и му благодари за признаването на Йерусалим за столица на Израел, анулацията на политиката на Съединени американски щати от десетилетия и за твърдата му позиция във връзка с Иран.
Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман
Саудитският престолонаследник поздрави Байдън за успеха му на избори - само че едвам в неделя, 24 часа след новината. Други водачи от Близкия изток го направиха в събота.
Беше посочено, че Мохамед бин Салман не е губил време, поздравявайки президента на Танзания Джон Магуфули за преизбирането му този ден.
 Оставка на естонски министър, нарекъл Байдън подкупен Оставка на естонски министър, нарекъл Байдън подкупен
Естонският вътрешен министър Март Хелме подаде оставка през днешния ден, ден откакто назова определеният за президент на Съединени американски щати Джо Байдън и синът му Х...
на връзките със Саудитска Арабия, по-специално поради убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги и гражданската война в Йемен.
Китайският президент Си Цзинпин
Президентът Си изпрати поздравления към Тръмп през 2016 година на идващия ден след успеха му във вота.
Но този път Китай до момента не съумя да даде никаква реакция на резултатите от изборите в Съединени американски щати.
Говорителят на външното министерство Уан Уенбин означи успеха на Байдън на брифинг в понеделник, само че съобщи, че Пекин ще следи, до момента в който се извършват " американското законодателство и процедури ".
Очаква се Байдън да бъде по-премерен и нюансиран в метода си към Китай, като в същото време поддържа твърда позиция.
 Анализатор: Ще забележим извънредно нова Америка Анализатор: Ще забележим извънредно нова Америка
„ Изключително нова ще бъде Америка след избирането на Джо Байдън за президент. Балканите не са такава зона, че Съединени американски щати да има специал...
Тръмп остро подлага на критика Китай поради ковид и се включи в комерсиална война, налагайки мита върху многочислени китайски вноси.
Севернокорейският водач Ким Чен Ун
Ким не реагира на резултатите от изборите, а в понеделник сутринта за изборите в Съединени американски щати.
Все отново, напомня Би Би Си, през 2016 година успеха на Доналд Тръмп беше обявена чак два дни след избирането му.
Тръмп и Ким са имали бурни връзки, макар че са поддържали контакт посредством три исторически срещи лице в лице.
Байдън обаче дефинира Ким като престъпник и споделя, че не се интересува от никаква персонална дипломация с него. Севернокорейският водач назова Байдън " простак с невисок коефициент на просветеност ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР