С приемане Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция

...
С приемане Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция
Коментари Харесай

Министерството на икономиката с много важна новина за всички работодатели

С приемане Правилника за използване на Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност, страната ще облекчи режима за наемене на непознати служащи, оповестява Министерството на стопанската система. Очаква се правилникът да бъде признат от Министерски съвет другата седмица, оповестява министерството. Министърът на стопанската система Емил Караниколов е имал през днешния ден среща с представители на бизнеса и работодателските организации, на която са били разисквани ограничения за облекчение на административната тежест, дефицита на човешки запаси и поощряване на икономическия напредък. Участие в срещата са взели Валери Симеонов, заместител министър-председател по икономическата и демографската политика, както и заместник-министрите на стопанската система Александър Манолев и Лъчезар Борисов.

Ще се форсира издаването на визи на непознати служащи до седем дни от подаването на искане от работодателя. Ще отпадне условието за показване на документи за дееспособност, подготовка и превод на тапия, ще се изискват единствено паспорт и контракт с шеф, също по този начин работодателят ще заявява, че ще обезпечи жилище на служащия, само че няма да има директен ангажимент към това, написа в известието.

Ще отпадне и условието работодателят да показва копие на разгласи за търсене на личен състав в националните и локални медии, а документи за работа ще могат да се подават освен в София, само че и във Варна и Бургас. Обсъжда се също по този начин и удължение на периода за работната виза до 5 месеца за сезонна претовареност, като са съсредоточени старания към възстановяване изискванията на труд и привличане на сезонните служащи.

На срещата са били осъждани заплащанията на отговорностите към общините и бюджета и е признато това да става в Национална агенция за приходите по места през ПОС терминали. Министър Караниколов изразил предпочитание срещите с работодателите да се организират ежемесечно и декларирал, че до 15 дни Министерство на стопанската система ще е готово с разбор по регулаторните тежести.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР