С приближаването на залеза на слабото зимно слънце над френския

...
С приближаването на залеза на слабото зимно слънце над френския
Коментари Харесай

В 18 ч. животът спира: Европа налага вечерен час за борба с коронавируса

С приближаването на залеза на слабото зимно слънце над френския регион Шампан часовниците стартират да отброяват времето до настъпването на вечерния час.  Работниците стопират работата във винарните при настъпването на здрача към 16:30 ч, и им остават към 90 минути да влязат на топло, да сменят работните си облекла, да седнат в колите си и да се приберат у дома преди 18 ч, когато стартира вечерният час поради ковид.

Забравете за каквито и да са срещи с другари след работа, за следучилищни клубове за децата или за вечерно извършване на покупки. По улиците патрулира полиция и ревизира дали хората на открито имат годни аргументи за излизането си. Онези, които нямат такива, са застрашени от растящи санкции за нарушаване на вечерния час. Това трансформира живота отвън уикендите единствено в работа без никаква игра или забавление.

" В 18 ч животът замира ", споделя производителят на шампанско Александър Пра.

Опитвайки се да избегне потребността от трети общонационален локдаун, който още по-тежко би засегнал втората най-голяма стопанска система в Европа и би заплашил повече работни места, Франция избира постепенни удължавания на вечерния час. В огромни елементи от Източна Франция, в това число множеството райони край границите с Белгия, Германия, Швейцария и Италия, рестриктивните мерки за излизане на открито важат от 18 до 6 ч сутринта.

Скоро същото може да стане и в останалата част на Франция, където хората към момента се радват на два часа повече независимост, което им дава известна опция за някакъв най-малък обществен живот. До преди две седмици вечерният час в района Марна, където живее Пра, започваше в 20 ч. Все още идваха клиенти, на път за у дома, да си купят бутилки от пенливото вино, което неговото семейство създава. Но когато началото на " неразрешеното " време бе изместено по-рано - в 18 ч, с цел да се понижат рисковете от заразяване с ковид, пиячите изчезнаха.

" Вече не идва никой ", сподели Пра.

Селото, в което пенсионерът Жером Брюно живее самичък в Бургундския винен регион, също е в зоната на започващ в 18 ч вечерен час. Мъжът, който е на 67 години, споделя, че самотата му тежи повече при неналичието на опция за ранна вечерна разпивка, замезване и раздумка с другари - така наречен " аперо " (аперитив), по този начин обичани сбирки на французите, които към момента можеха да се случат, въпреки и небрежно, когато " неразрешеното време " настъпваше два часа по-късно.

" Когато възбраната потегли от 18 ч., към този момент е невероятно да се видиш с другар на чашка, - въздъхва Брюно. - Сега минава по през целия ден, без да си кажа дума с някого, с изключение на с хлебаря или с някои хора по телефона. "

Налагането на вечерния час от 18 ч. в народен мащаб е измежду ограниченията, които френското държавно управление обмисля в отговор на растящия брой на инфектираните и на разпространяването на изключително заразния вид на вируса, плъзнал из Англия, където има внезапен скок на новозаразените и на смъртните случаи от вируса.

Очаква се министър председателят Жан Кастекс да разгласи удължение на ограничаващите ограничения довечера, наред с други рестрикции, с цел да се пребори вируса в една страна, в която той е лишил живота към този момент на над 69 000 души.

По-ранният вечерен час лимитира предаването на вируса " тъкмо тъй като лимитира обществените контакти, с които хората са привикнали в края на деня, да вземем за пример в частните домове ", споделя представителят на френското държавно управление Габриел Атал.

Въвеждането на вечерен час през цялата нощ става постоянна процедура в много региони на Европа, само че френският му 12-часов вид - от 18 до 6 ч., в 25 департамента в Източна Франция, е най-рестриктивният в целия Европейски съюз с неговите 27 страни членки. В другите страни той стартира по-късно и в множеството случаи завършва по-рано.

В Италия възбраната за излизане трае от 22 ч до 5 ч. Така е и в Латвия, само че единствено от петък вечер до понеделник сутринта. Във френскоговорящите региони на Белгия ограничаването е от 22 до 6 сутринта, а в белгийските фламандски региони - от среднощ до 5 сутринта.

В Унгария всеки, който е на открито сред 20 и 5 ч сутринта би трябвало да може да покаже на полицията документално доказателство от своя шеф, че е на работа, че отива или се връща от работа. Няма вечерен час в България, Дания, Хърватия, Естония, Финландия, Ирландия, Литва, Малта, Швеция, Полша и Нидерландия. Правителството в Нидерландия обаче обмисля въвеждането му, смятайки, че това ще понижи броя на новите случаи на КОВИД-19.

Критици на ранния вечерен час от 18 ч във Франция настояват, че по-ранното му начало в действителност води до скупчване на повече хора в публичния превоз след работа, до тапи по пътищата и в магазините за хранителни артикули от хора, бързащи да си напазаруват и да се приберат в точния момент.

Фелиси Гино, треньорка по ръгби, споделя, че оправянето с трафика в час пик в Марсилия се е трансформирало в призрачен сън. Този южен френски град е измежду местата, където по-заразният вид на вируса стартира бурно да настава. " Всички тичат като полудели да се приберат до 18 ч ", споделя тя.

В историческия Безансон - оградения с крепостна стена град, разказан от Виктор Юго в романа му " Клетниците ", притежателят на музикален магазин Жан-Шарл Вале споделя, че поради възбраната след 18 ч при него не влизат хора след работа, с цел да посвирят на китарите и другите принадлежности, които той продава. Те просто бързат към домовете си. " Хората са изцяло обезверени ", въздъхва Вале.

В Дижон - френски град, прочут с пикантната си горчица, майката на две деца Селин Бурден споделя, че животът й се е лимитирал до това " да оставя децата на учебно заведение, да отида на работа, след това да се върна у дома, да оказа помощ на децата да си подготвят домашните, и да подготвя вечеря ".

Но даже този банален цикъл е по-приемлив от връщането към френския локдаун от началото на пандемията, когато учебните заведения бяха затворени, споделя Бурден. " Ако децата ми не вървят на учебно заведение, това значи, че аз повече не мога да работя, - споделя тя. - Ужасно мъчно беше всички да са блокирани съвсем 24 часа у дома. "

Джон Лестър, Силви Корбе - Асошиейтед прес/БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР