С приближаването на 31 май неразбориите за настанените в морските

...
С приближаването на 31 май неразбориите за настанените в морските
Коментари Харесай

Хотелиери искат 100% доплащане от украинците за подслон след 31 май

С приближаването на 31 май неразбориите за настанените в морските хотели украинци се усилват. Сред най-новите е доплащането, което се изисква за продължение на хотелския заслон. Свидетелствата са разнообразни, само че множеството хотелиери се стремят да докарат към 30 лева доход на нощувка. Това значи бежанците да дават от персоналния си джоб приблизително 15 лева, колкото е и държавното финансиране, оповестяват от " Сега ".

Както е известно, държавното управление удължи програмата за хотелския заслон с 3 месеца след 31 май, само че при нови условия - хотелите ще получават по 15 лева за спане и трикратно хранене дневно, вместо досегашните 40 лева (има и алтернатива за 10 лева без храна, само че тя не среща отклик). Веднага заваляха недоволства, че сумата не стига за нищо. В резултат се появи обществено искане (link is external)от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) да се даде на украинците опция да доплащат за " по-богато меню или спомагателни услуги ". И към този момент валят сигнали - бежанци споделят за желани в допълнение 10,13,15 и даже 20 лева " Това е над 800 лева на месец. Ако си намерим работа, евентуално ще си го позволим, само че все още не можем " ; " Дали в случай че ги имахме тия пари, щяхме да разчитаме на държавната помощ? " - това споделиха пред " Сега " две двучленни фамилии от " Св. Св. Константин и Елена ".

Валят терзанията и в обществените мрежи. В покъртителен пост украинка е написала: " Изправени сме пред обстановка, в която има доста бежанци, които не могат да си разрешат никакво доплащане. Не е ясно какво ще вършат тъкмо тези хора. Много от тях не могат да се върнат вкъщи, тъй като къщата към този момент я няма. Майки с дребни деца не могат да си намерят работа, тъй като няма къде да настанят децата си. Самите българи споделят, че им е мъчно да уредят дете в детска градина, какво да кажем за украинците? Какво би трябвало да вършат пенсионерите, които нямат пари и опция да работят? Хората са в обезсърчение! Те нямат нищо срещу да бъдат настанени в държавни бази, само че до момента няма изясненост също кои са те, в кои градове, тип и така нататък ".

Продавачи и клиенти

Във вторник държавното управление заяви, че има записани над 23 000 кревати по програмата за 15 лева Това бе регистрирано като огромен интерес, още повече откакто срокът за регистрация бе къс. Той бе продължен до 27 май. Като цяло проличава блян на хотелиерите хем да не изтърват украинците като клиенти, хем да докарат нощувката на " прилични " търговски цени. Към момента бежанците описват, че представителите на институциите не реагират на условието за доплащане, тъй като то е непринуден акт, а и никой не може да пречи на продавач да предлага спомагателни услуги. В тази връзка и настояването на БХРА да се позволи доплащането буди неразбиране.

Помощи

Агенцията за обществено подкрепяне е издала 27 301 заповеди за разпределяне на еднократна помощ от 375 лева за посрещане на належащи потребности на украинските жители у нас. 1813 заявки са в развой на обработка, а отводите са доста малко - 229. Подадените до 25 май заявки са 29 343. Това оповестиха от организацията в отговор на въпроси на " Сега ". От данните излиза, че от бюджета са изплатени към 10,2 млн. лева на потърсилите заслон у нас под формата на директни парични помощи.

В последните дни настанени по морето се оплакаха, че са подали заявки за помощта, само че не са я получили и ще се приберат в Украйна без нея. По този мотив от АСП изпратиха и данни за работата в дирекция " Социално подкрепяне " в Созопол, която дава отговор за общините Созопол и Приморско (сигналът за съответния хотел бе в Китен, който е част от община Приморско). Към 23 май там са подадени 2258 заявки за помощ, а са издадени 1996 заповеди за 3679 лица. 262 заявки са в развой на обработка. Отказани са единствено 11 заявки, заради оттеглено заявление или липса на предоставена краткотрайна протекция. В Китен мобилните екипи са приели 894 заявки, а са изплатени 819 броя еднократни суми и съгласно организацията закъснение няма.

В петък за обществените помощи имаше спор сред вицепремиера Калина Константинова и депутата от ГЕРБ Христо Гаджев. Тогава Константинова загатна към 10 000 отпуснати помощи, макар че към 12 май от държавното управление оповестиха, че към този момент са съумели да изплатят сумите на 16 000 украинци. Гаджев пък употребява ниския брой да извади заключения, че има административни спънки пред приемането на парите - неналичието на адресна регистрация за хората в хотелите. Всъщност настаняването в хотел не е спънка пред общественото подкрепяне и доста бежанци получават сумите точно там.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР