С президента на Армения се обединихме около позицията, че нашите

...
С президента на Армения се обединихме около позицията, че нашите
Коментари Харесай

Румен Радев: С Армения ще работим за транспортния коридор „Персийски залив – Черно море“

С президента на Армения се обединихме към позицията, че нашите две страни имат стратегическо състояние и ние би трябвало да го оползотворим. Затова ще работим отговорно за реализация на мултимодалния транспортен кулоар „Персийски залив – Черно море“, който ще даде опция да се възползваме от задълбочаването на политическите ни връзки. Това сподели президентът Румен Радев на конференция със своя арменски сътрудник Серж Саркисян в Ереван, където българският държавен глава е на двудневно държавно посещаване, осведоми Българска телеграфна агенция.

Радев добави, че приветства концепцията на арменския си сътрудник да бъде проведена среща на транспортните министри от всички страни, които са заинтригувани от този план. В момента се нуждаем на първо място от съгласуваност – транспортна, енергийна, цифрова, с цел да можем да разгърнем капацитета на нашите стопански системи, съобщи българският държавен глава.

Той уточни, че задачата на визитата му не е единствено да се интензифицират контактите на високо политическо равнище, които са причина за взаимоотношение и развиване във всички области от съвместен интерес. Целта е да имаме съответен прогрес в редица области, по тази причина в делегацията ми са включени освен представители на президентската администрация, само че и на българското държавно управление, на Народното събрание, на българския бизнес, уточни Радев.

Нашите нации чакат доста по-тясно и резултатно съдействие. Ние им го изискуем и по тази причина сме тук дружно през днешния ден – да продължаваме да го развиваме, съобщи Румен Радев. С президента Саркисян двамата са разискали двустранните връзки и са изразили удовлетворение от постоянното положение на комерсиалния продан в последните 10 години, само че по думите на Радев в същото време той не ги задоволява. Смятаме, че можем да реализираме доста по-големи размери и да разтеглим сферата на нашето търговско-икономическо съдействие, сподели президентът.

Радев уточни, че от тази заран работят представителите на дребните и междинните предприятия, на работодателските организации и към този момент има сделка през юли в Бургас да се състои огромен бизнес конгрес с представители на двете страни. В рамките на визитата ще бъде подписан меморандум за съгласие сред работодателските организации на двете страни, сподели Радев.

Той дефинира връзките сред България и Армения като не просто обичайно положителни, а на първо място другарски, тъй като сред двата народа има дълбоки исторически и културни връзки, взаимна благосклонност и почитание от сходната историческа орис. На конференцията бяха наранени редица тематики, измежду които и въпросът за Нагорни Карабах.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР