С премиерния спектакъл Хиляда и една нощ ще бъде отбелязана

...
С премиерния спектакъл Хиляда и една нощ ще бъде отбелязана
Коментари Харесай

Хиляда и една нощ в Софийска опера за 100-ия юбилей на Фикред Амиров

С премиерния театър " Хиляда и една нощ " ще бъде маркирана 100-годишнината от рождението на азербайджанския композитор Фикред Амиров. Първите пет представления ще бъдат играни сред 27 май и 1 юни, научи Lupa.bg от Софийската опера и балет.

Зрителите ще могат да се насладят на приказната история за Шехерезада, която с мъдростта и хубостта си съумява да стопли леденото сърце на суровия султан Шахриар. Диригенти са Ейюб Кулиев и Борис Спасов.

Хореографията е на световноизвестния балетист, хореограф и възпитател Елдар Алиев. Той осъществя втори балет за трупата на Софийска опера и балет. Преди 5 години слага за първи път на софийската сцена " Корсар “, като резервира доста от истинската хореография на Петипа, само че я осъвременява по този начин, че тя да отговори на упованията, които има актуалната аудитория. Роденият в Баку балетист и хореограф през годините слага балета " Хиляда и една нощ “ в Америка и Европа.

Либретото е основано от фамозните братя Ибрахимбекови. Рустам Ибрахимбеков е предстоящ съавтор на наградените филми на Никита Михалков, а Магсуд Ибрахимбеков - сценарист и режисьор. Те въплъщават концепцията си в две дейности на балета и вършат селекция от книгата, с цел да изберат трите най-популярни приказки, разказани от Шехерезада: Синдбад, Аладин и вълшебната лампа и Али Баба и четиридесетте разбойници. Всички истории показват такива съществени женски черти като обич, хубост и мъдрост.

Фикрет Амиров е роден през 1922 година в фамилията на известния музикант Машади Амиров, от който наследява любовта към азербайджанската национална музика и тайните на античния музикален инструмент тар. Творчеството на Амиров обгръща най-разнообразни жанрове на музикалното изкуство - опери, оперети, балети. Създател е на нов род, наименуван " симфоничен мугам “, в който самоуверено вплита ориенталски мелодии в европейските типичен музикални форми, имитирайки звученето на фолклорен оркестър.

През 1979 година композиторът написва балета " Хиляда и една нощ " и го посвещава на брачната половинка си. На заглавната страница на партитурата е записано " На Аида, моята помощничка “. В партитурата Амиров употребява безконечен репертоар от ударни принадлежности - бонгос, том-томи, ксилофон, вибрафон, барабани, камбани, тимпани, чинели, с цел да се изрази благосъстоянието на арабската ритмика.

" Използването на женски хоров декор придава спомагателен колорит и темперамент на музиката. Хоровото звучене се появява в основни моменти, с цел да сътвори несъмнено въодушевление - или да изрази тъга при започване на балета, когато обречените на гибел дами скърбят или да възпее успеха на положителното и женската мощ в любовния дует на Шахриар и Шехерезада ", показва рецензията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР