С премиерата на операта Африканката“ от Джакомо Майербер тази вечер

...
С премиерата на операта Африканката“ от Джакомо Майербер тази вечер
Коментари Харесай

Тази вечер откриват 50-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора 

С премиерата на операта „ Африканката “ от Джакомо Майербер довечера от 19 часа в Стара Загора откриват 50-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ). Операта се слага за първи път в България , а основатели на плана са известната българска режисьорка Вера Немирова и Държавна опера - Стара Загора. В постановъчния екип на спектакъла вземат участие и представители на най-големия оперен спектакъл в Германия - Дойче опер - Берлин.
Час по-рано в оперния спектакъл ще бъде открита галерия, отдадена на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров . Тя е част от фестивалната стратегия и още през днешния ден по обяд беше посетена от възпитаници от Гимназията с преподаване на непознати езици (ГПЧЕ) “Ромен Ролан “, които се срещнаха и с екипа на спектакъла „ Африканката “. 
Изложбата " Райнхард - Владигеров. Взаимовлияния и проекции " е готова взаимно с къща-музей „ Панчо Владигеров “ в София. Тя показва малко прочут интервал - от 1920 до 1932 година, в биографията на Панчо Владигеров, когато работи в креативен тандем с известния немски режисьор Макс Райнхард и е композитор и музикален началник в театрите му в Берлин и Виена. Нотните ръкописи за спектаклите на Райнхард, стратегиите и афишите, които са събирали и пазили Владигеров и фамилията му, са свидетелства и единствените доказателства за взаимната работа на двамата създатели. 
ФОБИ се провежда от Старозагорската опера и община Стара Загора и ще се организира от през днешния ден до 7 декември. В тазгодишната му стратегия ще бъдат показани неповторими спектакли на рядко изпълнявани оперни творби, оперни и балетни министър председатели и ще бъдат маркирани знакови за музикалния живот на България и света годишнини. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР