С премиерата на Летящият холандец от Рихард Вагнер тази вечер

...
С премиерата на Летящият холандец от Рихард Вагнер тази вечер
Коментари Харесай

Премиерата на Летящият холандец открива тази вечер Коледния музикален фестивал във Варна

С премиерата на " Летящият холандец " от Рихард Вагнер довечера от 19:00 часа на Основната сцена на Държавна опера Варна се открива XXIV Коледен музикален фестивал.

Диригент постановчик е Светослав Борисов, а режисьор Вера Немирова. В премиерния театър на сцената ще излязат солистите на Държавна опера Варна Деян Вачков, Гео Чобанов, Евгений Станимиров, Линка Стоянова, Димитринка Райчева, Валерий Георгиев, Мартин Илиев, Калина Жекова, Силвия Ангелова, Артьом Арутюнов, Рейналдо Дроз и гостите София Солови от Украйна и Марсел Бакони от Унгария.

Изтъкнатата оперна режисьорка Вера Немирова слага това заглавие в Магдебург, Германия през 2017 година, само че варненската версия надгражда предходната режисура с нов екип, нови внушения, доразвити облици и обновени костюми и сценография. Вера Немирова разполага в днешната реалност призрачната история за злокобно проклинание, което може да бъде победено единствено от същинската обич. В сюжета за саможертвата на моряшката щерка Сента, която носи покой за душата на наказания да броди сред живота и гибелта Холандец, са вплетени измененията в битието ни след пандемията, дигитализацията на актуалното общество и селфи-културата.

„ Сента търси същинска обич и дълбоки взаимни чуства, а това е съпроводено и от желанието да избяга от света, в който живее. Тя се чуства непозната на този свят без наличие, прост и лекомислен. Жадува за живот и пристрастеност, само че „ вътрешно “, надалеч от външната показност. Холандеца е фигура с трагична и мистична биография, разкъсван сред разнообразни светове и култури, „ матадор “ в битка с естествените стихии. Приказността и мистиката на облика обаче са съпроводени и от адаптивните качества на една мощно манипулативна персона. Смачканата и похабена булчинската рокля, която той носи като подарък със себе си, споделя за многократните спирки, които е направила. Самият Вагнер споделя, че Холандеца е особена комбинация от облиците на Вечния евреин и Одисей “, изяснява Вера Немирова.

Нейния роман добавя художничката Павлина Ойстерхус, която е работила и върху постановката на «Летящият холандец» в Магдебург: «Една от значимите за мен тематики са новите работни взаимоотношения след коронавирус и по какъв начин те рефлектират в обществото. Имаме две големи работни групи – моряците, които работят на палубата и укротяват бурята и шивачките, които шият и чакат моряците да се върнат. По времето на Вагнер трудолюбието и прилежността са били отзив за човешки добродетели, само че в днешно време тези качества не са задоволителни. Постпандемичните условия ускориха отчуждението и самотата, въпреки че се усили общуването в обществените мрежи. В нашата режисура някои от шивачките евентуално към този момент работят в хоум офис, носят готовата продукция един път седмично, явно са цифрово дейни “.

Вълнуваща постановка, отличен солистичен състав и ловко водене на оркестъра от Светослав Борисов, номиниран напълно неотдавна за диригент на годината в Германия – всичко това дава обещание вълнуваща среща с „ Летящият холандец “. С тази своя нова режисура Държавна опера Варна ще взе участие в следващото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора на 26 ноември.

ЛЕТЯЩИЯТ ХОЛАНДЕЦ "
Опера от Рихард Вагнер

Диригент-постановчик Светослав Борисов

Режисьор Вера Немирова

Сценография Чавдар Чомаков (по Том Муш)

Костюмограф Павлина Ойстерхус

Мултимедия Димитър Иванов

Диригент на хора Надежда Маккюн

Стилова подготовка Курт Ридл

Действащи лица и реализатори

ДАЛАНД, НОРВЕЖКИ МОРЯК - Гео Чобанов, Евгений Станимиров

СЕНТА, НЕГОВА ДЪЩЕРЯ - Димитринка Райчева, София Солови

ЕРИК, ЛОВЕЦ - Валерий Георгиев, Мартин Илиев

МАРИ, ДОЙКА НА СЕНТА - Калина Жекова, Силвия Ангелова

КОРМЧИЯ НА КОРАБА НА ДАЛАНД - Артьом Арутюнов, Рейналдо Дроз

ХОЛАНДЕЦА - Деян Вачков, Марсел Бакони

Оркестър и хор на Държавна опера Варна
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР