С предприетите през тази година ремонтни действия видимо ще се

...
С предприетите през тази година ремонтни действия видимо ще се
Коментари Харесай

Тодор Василев: С ремонтите на пътищата видимо ще се подобри безопасността на движение

С подхванатите през тази година ремонтни дейности очевидно ще се усъвършенства сигурността на придвижване. Целта ни е да премахнем всички предпоставки за пораждане на пътни произшествия. При наличиетото на рискови кръстовища те ще се реконструират в кръгови придвижвания или ще се обособи нова лента за ляв завой. За да се обезпечи сигурността в ремонтираните прави ще се слага светлоотразителна маркировка с най-високо качество. Това съобщи ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Тодор Василев пред участниците в Международната конференция за пътна сигурност „ Визия Нула за Балканите “. Организатори на форума са Българската браншова асоциация „ Пътна сигурност “ и Международната пътна федерация.

През тази година успяхме да се преборим за бюджет за Агенция „ Пътна инфраструктура “, с който да можем да осъществяваме проектите за пътната сигурност, уточни ръководителят на УС на АПИ. Той акцентира, че са оценени всички открити сектори от републиканската пътна мрежа с централизация на пътно-транспортни катастрофи (ПТП) и за всеки обособен случай е определен самостоятелен метод за решение. Възложили сме дейностите на пътноподдържащите компании и задачата е до края на годината те да бъдат обезопасени, а броят на пътните произшествия да бъде редуциран до най-малко, добави господин Василев.

Председателят на АПИ уточни, че при множеството прави с централизация на ПТП ограниченията се свързани не толкоз с финансови средства, колкото с разбор, организация и увереност да се осъществят. Той даде образец с сектора през Кресненското дефиле, по който дневно минават над 11 хиляди МПС, а на година стават над 250 пътни случая. Освен възстановяване на пътната настилка сме подхванали дейности за ограничаване на скоростта и възбрана на изпреварването, уточни Василев и заяви, че до няколко седмици ще бъдат инсталирани колчета, които ще разделят физически двете ленти за придвижване. Статистиката демонстрира, че 70% от злополуките там, са заради погрешно изпреварване. Надявам се до края на годината това да се промени, сподели още той.

Локализирани са и местата на автомагистралите, на които има условия за така наречен аквапланинг. Те също затрудняват придвижването и са причина за пораждане на пътни произшествия. В момента се изготвят планове за отстраняването им. Председателят на АПИ подчертава, че задачата на организацията е да поддържа към 20 000 км републиканска пътна мрежа. „ Искам да подчертая думата поддържане, тъй като колкото и нови пътища да строим, в случай че по-късно не влагаме старания и средства за поддържането им, резултатът от тази инвестиция след няколко години ще бъде еднакъв на нула “, сподели той.

Председателят на АПИ поздрави уредниците, че форумът се организира навръх 1 юни - Международния ден на детето, тъй като постигането на огромната цел на визия нула в дълготраен проект зависи от навиците, които възрастните ще основат в децата за съблюдаване на разпоредбите в първите им години като пешеходци, а по-късно и като водачи на пътя. За мен като ръководител на Агенция „ Пътна инфраструктура “ и като водач е извънредно значимо всички институции, неправителствени организации и общество, да бъдем дружно и виновни за реализиране на тази визия 0, сподели Тодор Василев. Той акцентира, че сигурността по пътищата би трябвало да е обща национална идея и всички ангажирани с това – институции, неправителствени организации, строители, общество, да вървят дружно ръка за ръка.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР