С предложеното споразумение се запазва статуквото в електроенергийния сектор –

...
С предложеното споразумение се запазва статуквото в електроенергийния сектор –
Коментари Харесай

Емил Димитров: Успяха да излъжат протестиращите качествено

„ С препоръчаното съглашение се резервира статуквото в електроенергийния бранш – основаване на механизъм за поддръжка на въглищните централи, който и сега е в действие посредством другите схеми за субсидиране, тъй че те да могат да оцелеят. В момента нито една въглищна централа не би трябвало да е на пазара, защото създадената електрическа енергия от тях е с 6 пъти по-висока цена от тази на АЕЦ „ Козлодуй “, разяснява пред bTV Мартин Владимиров, енергиен специалист от Центъра за проучване на демокрацията.

„ Предложеният механизъм за поддръжка не би трябвало да съществува в европейското право след 1 януари 2025 година. На процедура това съглашение е поредна неистина към миньорите и служащите в електроенергийния бранш, че секторът ще бъде избавен. Това е заблуждение и на обществеността и това ще има сериозен удар върху интереса на България да получи средствата от Плана за възобновяване “, добави той.

„ Въглищната електрическа енергия в България оскъпява електрическата енергия с към 20-25%. Постепенното излизане на въглищните централи до 2030 година значи, че цената ще се намали. Няма причина изкуствено да финансираме тези централи със средства от бюджета, които би трябвало да се финансират ограничения за понижаване на енергийната беднотия, промяна на стопански модели, декарбонизация. Ние какво вършим? България продава квоти въглеродни излъчвания на европейския пазар и с тези средства субсидира въглищни централи. От 2025 година това става безусловно невероятно. Подобно съглашение дава индикации на Европейска комисия, че ние не сме подготвени за либерализация на пазара, което е една от основните промени в Плана за възобновяване. Това слага на карта всички средства от него “, безапелационен е Мартин Владимиров.

„ Всеки Топлоелектрическа централа ще се пазари с властта дали може още малко да поработи. Никой няма да се грижи за непорочност на въздуха или каквото и да било “, уточни Емил Димитров, някогашен министър на околната среда и водите кабинета „ Борисов 3 “.

„ Не съм извънредно зелен. Зелен съм. Аз съм за чиста природа. През последните години топлоелектрическите централи не влагат. Казват, че влагат, само че не го вършат, а в този момент никой няма да влага в непорочност на въздуха, тъй като ще ги закрият до 2 години. Нито едно от нещата, които желаят миньорите, не се случи. Капацитетът – очевидно ще си умрат постепенно. Работните места – те отидоха, споделиха какво желаят. Не получиха нищо, щастливи се подписаха и си потеглиха. Успяха да ги излъжат и то качествено. От този миг нататък те са разрушени между тях. Тази тематика ще бъде затворена. Никой не е заречен за потенциала. Териториалните проекти няма да се изтеглят – някой щял да води диалози, някъде си в миналото. Всичко остава, както преди стачката. Мачът е свирен “, акцентира някогашният министър.

„ Планирано е АЕЦ „ Козлодуй “ да зарежда в единия завършек на България, а „ Мариците “ - в другия. На по-ниската система е решено, че Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ и Топлоелектрическа централа „ Варна “ ще допълват при положение на проблем. ПАВЕЦ „ Чаира “ сега не работи. Вързана е Северна с Южна България и има пръстен. Нали разбирате, че преносната система съществува, само че няма да има кой да постави в нея ток. Това значи, че има жици у дома, само че по тях не идва ток “, изясни Емил Димитров.

Според Мартин Владимиров тази система е основана за по-високо равнище на ползване, а през идващите години то ще понижава.

„ Да са живи и здрави всички откриватели. Аз нямам искания да съм най-големият специалист. Без тази карта ние не можем. Всичко би трябвало да действа в целокупност. Когато отсам не подаваш ток, ще би трябвало от Турция, от Гърция, от Северна Македония, от Сърбия или от Румъния да пристигна. Като закрием ще би трябвало от чужбина да внасяме и цените ще са доста по-високи “, отговори Димитров.

„ Това въобще не е правилно и се постанова дезинформационно обръщение от групи, които имат стопански интерес за запазването на статуквото. Около въглищните централи има неофициални стопански кръгове. Ако има импорт, това няма да оскъпи, тъй като производството в Гърция е по-евтино от това в България. Българските централи са най-скъпите в Европа “, разяснява Владимиров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР