С предложените промени в законопроекта за антикорупционната комисия се цели

...
С предложените промени в законопроекта за антикорупционната комисия се цели
Коментари Харесай

Експерт: Законопроектът за КПКОНПИ дава възможност за външен контрол върху прокуратурата

С препоръчаните промени в законопроекта за антикорупционната комисия се цели по-голямата му самостоятелност. Само една част и то не болшинството да бъде попълвана от Народното събрание. Другите членове се назначават от президента и избирани от общите събрания на двете висши съдилища.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Андрей Янкулов, специалист към антикорупционния фонд.

Стъпката е позитивна поради намаляването на политическото въздействие в един подобен орган.

Даването на проверяващи функционалности на някакъв нов орган не е панацея в битката с проведената престъпност. Има процесуална логичност в това, тъй като на едно място се събират оперативните служащи, натоварени със задачата да разкриват корупционните закононарушения. Когато те се събират на едно място би могло да се чака, че работата ще върви по-добре. Чисто логистично е малко противоречиво до каква степен е належащо основаването на една напълно нова администрация.

Обжалването на отводите на прокуратурата да издигнат следствие е изобретение, което дава опция за правосъден надзор. Това е една оригиналност, която би трябвало да се приветства, тъй като постоянно е добре когато има опция за външен надзор. Сега отводите на прокуратурата могат да се апелират единствено пред горестоящ прокурор.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР