С предаване на символична “Щафета на познанието“ и засаждане на

...
С предаване на символична “Щафета на познанието“ и засаждане на
Коментари Харесай

Предадоха щафетата на познанието на първокурсниците в Медици...

С предаване на алегорична “Щафета на познанието “ и засаждане на дърво от студентите първокурсници, Медицински университет-Пловдив тържествено откри академичната година. 

„ Ние сме радостни, тъй като извоювахме място измежду вас “, обърна се  първокурсничката Радослава Ангелова към бъдещите си преподаватели. Тя ще учи дентална медицина и в кандидат-студентската акция е изкарала най-високи оценки във факултета си. Склуптурата от Веселин Ламбрев „ Щафета на познанието “ изобразява свитък и храм с брава към науката  и се предава при започване на всяка академична година от второкурсниците на първокурсниците, признати с най-голям бал от всеки факултет. 



" Това е 77-ото следващо разкриване на академична година в МУ, като традициите от този момент и новаторските хрумвания, които идващите генерации надграждаха, трансфораха МУ-Пловдив в съвременно висше учебно заведение, подготвящо медицински фрагменти и такива, свързани с медицината ", акцентира в приветствието си ректорът проф. доктор Мариана Мурджева. За това време тук са подготвени над 65 000 студенти от 50 страни. Тя изброи част от преимуществата на на Медицинския университет в града под тепетата – той е водач в рейтинговата система на висшите учебни заведения в България по професионално направление медицина, а в  момента се работи по упорит план за рационализация на висшето обучение, което ще свързва със взаимни програми  няколко български и задгранични университета. МУ-Пловдив е едно от 7-те висши образователни заведения в страната, които предходната година получиха статут на научно –изследователски университети. „ Това значи, че ние не сме единствено наблюдаващи  в процеса на нововъведения в страната, а участваме интензивно и сме същински мотор на актуалната здравна просвета “, добави още ректорът. Открива се и напълно нова компетентност, към този момент единствена в страната, по медицински проблеми на речевата патология, в образованието на която ще се включат и американски специалисти. 



Тържественото разкриване на академичната година в МУ-Пловдив почетоха доста публични посетители, представители на държавната и локалната администрация, на настоятелството на висшето учебно заведение, на университети от града и страната и на институции – сътрудници. В поздравлението си регионалният шеф Ангел Стоев насочи апел към студентите – да отделят част от свободното си време като доброволци в потопените села Богдан, Слатина и Каравелово. „ Развивайте професионалните си качества, само че показвайте и човешките си качества. Защото даже и добре да живеем, все в миналото стигаме до лекаря с вяра и религия “, посъветва ги другарски той. 



Зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова пожела на студентите здраве, безстрашие и сбъднати фантазии. " В МУ години наред работят експерти, които не се щадят да предават опита си на младите сътрудници. Вярвам в науката, имам вяра на тези хора, имам вяра на бъдещите лекари и се надявам, че те ще останат в България “, уточни зам.-министърът. „ Трудните времена раждат мощни хора “.

Снимки Валентина Биларева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР