С празнично слово, полагане на венци и цветя, изпълнение на

...
С празнично слово, полагане на венци и цветя, изпълнение на
Коментари Харесай

Пловдив чества 115-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България

С празнично слово, полагане на венци и цветя, осъществяване на Духов оркестър – Пловдиви атрактивна възстановка на събитията от 1908 година на Комитет „ Родолюбие “,на 22 септември в Пловдив ще бъде празнувана 115-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България.На тази дата през 1908 година българската страна, една от най-старите в Европа, афишира своята самостоятелност. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 година, която завършва с подписания на 3 март 1878 година Санстефански кротичък контракт. Така България още веднъж се появява на картата на Европа след петвековно османско господство. На 22-и септември 1908 година във гр. Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд афишира независимостта на България. Денят е разгласен за формален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 година

Церемонията във връзка 115-тата годишнина в Пловдив ще се състои на пл. „ 22 септември “ (градинката на Гроздовия пазар), където се намира Колоната на Независима България.Началото е в 11.30 часа.

Словоще произнесе доктор Стефан Шивачев – историк, създател на изявления за историята на Пловдивския край, началник на интернационалните и национални планове, някогашен дълготраен шеф на Регионалния исторически музей.

Програмата на празника стартира ощев 10.00 часас молебен в храм „ Света Неделя “ и в 10.30 часа с полагане на венци и цветя на паметната плоча на Александър Малинов в подножието на Стария град, до Източната врата. Двете събития се провеждат обичайно отСдружение „ Петко Каравелов “ Пловдив.

Пловдивското певческо сдружение „ Ангел Букорещлиев “ също се включва в отбелязването на Деня на българската самостоятелност с концерт в Стария Пловдив. На 22 септември от 11 часа на площада над Хисар капия най-старият всемирски хор в България ще показа стратегия от възрожденски и фолклорни песни, аранжирани за многогласно осъществяване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР