С празнични шествия в цялата страна беше отбелязан 24 май

...
С празнични шествия в цялата страна беше отбелязан 24 май
Коментари Харесай

Празнични шествия в цялата страна за 24 май


С празнични шествия в цялата страна беше маркиран 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

В София шествието беше водено от премиера Кирил Петков, министърът на образованието Николай Денков и министърът на културата Атанас Атанасов. То потегли от площада пред Българска народна банка по жълтите павета, до Софийския университет и завърши пред Народната библиотека и паметника на Светите братя Кирил и Методий.

Програмата включване тържествени речи от публични лица, както и най-многобройното осъществяване на химна „ Върви, народе възродени “.

В Пловдив шествието беше водено от президента Румен Радев. То стартира с духов оркестър и мажоретки.

Множеството мина през цялата основна улица, като в него се включиха хиляди възпитаници от всички учебни заведения в Пловдив.

Президентът държа и празнична тирада пред хората.

Хиляди се включиха в празничното шествие във Варна. Празникът на Светите братя Кирил и Методий в морската ни столица стартира с издигане на националния байрак. Деца изпъстриха площада пред Катедралния храм „ Успение Богородично “ и поздравиха присъстващите с фолклорна комбинация.

В небето полетяха бели гълъби и цветни балони с буквите от писмеността. От площада, носещ името на Светите братя потегли и шествието. В него се включиха и носителите на премия Варна за възпитаник и преподавател на годината.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР