С право наричат Игнат Канев възрожденецът на 21 век. Предприемач,

...
С право наричат Игнат Канев възрожденецът на 21 век. Предприемач,
Коментари Харесай

Забележителният Игнат Канев – най-богатият българин в Канада

С право назовават Игнат Канев възрожденецът на 21 век. Предприемач, за който насъбраното благосъстояние не би имало смисъл, в случай че не е споделено в името на просветата и културата, на слабите и страдащите. Именно на най-състоятелния българин в Канада изискуем " Канев център " към Русенския университет, както и дарения, правени десетилетия наред. Споменът за добрината му и вярата в българското остават към този момент повече от две години, откакто той си отиде. 
Без пари за обучение
Роден е на 6 октомври 1926 година в с. Горно Абланово, Русенска област, и е четвъртото от 7-те деца (Къньо, Ламби, Куна, Игнат, Мария, Симеон и Петър) на Христо и Мита Къневи. Семейството няма финансова опция да изучи любознателния Игнат, по тази причина той още на 14-годишна възраст напуща България и се открива в Австрия в търсене на прехранване. През март 1941 година дружно с още няколко момчета отиват при Никола Парушчолаков, градинар от Горна Оряховица, който има зеленчукови градини в Австрия и търгува със аграрни артикули. След пет години чиракуване Игнат към този момент върти търговия с създаденото в дребното му стопанство за плодове и зеленчуци.

Ако бях останал в България, щях да съм пастир, само че най-хубавият ", не крие Иги, както го назовават в Канада.

До последно той работи от 7 часа сутринта до обяд – всеки ден, без неделя, когато върви на черква. 
Заминава за чужбина без средства
През 1951 година подхваща нова случка – зарязва бизнеса в Австрия и съвсем без средства, без да знае британски и без да има някакви връзки и другари, отпътува за Канада. Установява се в Торонто, където навлиза в строителния бизнес. Първоначално строи дребни къщи за новопристигащи имигранти. През 1956 година основава и първата си строителна компания. Година по-късно строи първата си по-висока страда – на три етажа с девет жилището, а след 10 лета подвига и постройка с 262 жилища. В един миг годишният оборот на компанията му надвишава 250 млн. $. Като строителен бизнесмен е построил хиляди къщи, доста публични здания и голф уреди от международна класа.
Успехът
Игнат Канев се занимава и с търговия на коли. Става представител на General Motors, продава хиляди коли и камиони. Собственик е на шест голф стадиони и огромна строителна компания. Управител е на благотворителна фондация, носеща неговото име. Той е и почетен консул на България в Канада. Дарението си за " Канев център " на стойност 2 млн. лева превежда през 2012 година и го изяснява по този начин:

Този център е подарък за богатството на Русенския университет, на хората от моя роден край и свидното ми родно място! "
 Дарения
Това не е единственото подаяние на Канев. Благотворителната му активност продължава с десетилетия. " Аз съм се трудил постоянно за българщината, за това българският народ да бъде напред, да бъде показан пред хората... Българите са работливи, ние сме най-най-добрите ", споделя благодетелят, който подарява средства освен за образователни и здравни цели, а за построяването на църквата " Свети Димитър " в Торонто. 
Тежки години в чужбина
Игнат Канев споделя, че през първите тежки години в чужбина няма нищо друго с изключение на фантазии и очаквания. Напуска България, с цел да търси благоприятни условия в други краища на света. С възрастта и дистанцията връзката с България става по-силна. Живеейки отвън родината, Игнат се усеща като дърво без корен, като човек, разграничен от своя дом и народ. Носталгията по този начин и не го напуща. 

Стремя се да подкрепям младежите да осъществят своя капацитет, да станат високообразовани експерти и водачи – и още по-важно – да бъдат положителни българи. Като дойда в България, не пристигам с празен джоб. Трябва с нещо да се оказва помощ, колкото мога. Ако съм жив и здрав, работите ще не престават. Обичам да оказвам помощ там, където е слабичко, с цел да се позакърпи, както се споделя ", споделя приживе Канев.
Млада жена и работа
Мултимилионерът постоянно е споделял каквото му е на сърце. Той работи до последно и не крие, че го държи " млада жена и доста работа " – неговата формула за триумф през последните години.

Преди време милиардерът разкри разковничето на замогването си:

Аз съм теоретичен да не мятам непотребното. Ако може да се спести – пести го! "

Той споделя по какъв начин като бил дребен и живял в родното си село Горно Абланово, Русенско, с тримата си братя делили единствено един чифт обувки. По-късно пожънал триумфи в бизнеса си оттатък Океана с помощта на благотворителна акция. Дарил 2000 $ на болница. От фондацията, събираща средствата, били толкоз удовлетворени, че му дали обещание да му пращат хора, които да си купят къщи от него. Намерили му 27 клиенти, което дало мощен заряд на бизнеса му.

През август тази година българското генерално консулство в Торонто изиска парк в град Мисисага да бъде кръстен Kaneff Park, на името на българския бизнесмен и човеколюбец. Игнат Канев има десетки самопризнания в Канада и България – почетен е със званието " Член на ордена на Канада ", медал " Стара планина – първа степен ", почетен жител е на Русе и горделив притежател на лекар хонорис идея на Русенския университет.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР