С правителствено постановление в сряда беше създаден Център за спешна

...
С правителствено постановление в сряда беше създаден Център за спешна
Коментари Харесай

Център за спешна медицинска помощ по въздуха започва работа от 15 май

С държавно разпореждане в сряда беше основан Център за незабавна здравна помощ по въздуха , а от 15 май ще бъде назначен и личният състав към него. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев.

Персоналът в центъра ще бъде близо 60 души . Той ще включва пет оперативни бази - в София, Пловдив, Варна, Долна Митрополия и Ямбол.

По-рано служебният кабинет на Гълъб Донев проекта на държавното управление на Кирил Петков за незабавната здравна помощ по въздух (HEMS), като закри основаното държавно сдружение " Хели Мед " малко преди да приключи поръчката си за наем на медицински хеликоптери. Служебното държавно управление реши оператор на въздушната помощ да стане държавният авиоотряд.

През март Министерството на здравеопазването контракти общо 6 хеликоптера на стойност 18 млн. евро всеки от италианската компания " Леонардо ". Първият от тях се чака да дойде в края на годината. Междувременно министерството, които да обслужват незабавната помощ по въздуха, до момента в който бъдат доставени машините от Италия.

В сряда Асен Меджидиев заяви, че от тази седмица към този момент се преглеждат медиците, които ще дежурят в петте центъра, а от понеделник другата седмица ще стартира и тяхното образование.

До момента са записани 106 медицински експерти, изявили предпочитание да се включат в работата на незабавната помощ по въздух.

Тази седмица министерството на опазването на здравето стартира и публичните поръчки за създаване на площадките за кацане на хеликоптерите, сподели Межджидиев. Очаква се да бъдат подготвени до края на юли, когато към този момент България ще получи и двата хеликоптера чартърен с задгранични водачи.

Софтуерната стратегия за работа на новосъздадения център, който ще има координационни функционалности, е предоставена на държавната компания " Информационно обслужване ". Парите са обезпечени от страната, следва да бъде решено кой ще го управлява, сподели още здравният министър.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР