С познатата схема за прокарване на скрити поправки между първо

...
С познатата схема за прокарване на скрити поправки между първо
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва Зелено движение

С познатата скица за пробутване на " скрити " ремонти сред първо и второ четене в закон, който е по напълно друга тематика, се приготвя премахването на основни процедури от екологичното законодателство за обезпечаването на " бърза писта " за огромни капиталови планове. За това сигнализират от партията " Зелено придвижване ", която е част от " Демократична България "

В началото на март Народното събрание приема на първо четене Закон за поощряване на вложенията, а на 4 април народни представители от ГЕРБ и Движение за права и свободи оферират посредством преходните и заключителните разпоредни на този закон промени в други три закона: за запазване на околната среда, за устройство на територията, и за силата от възобновими източници. Новите предлогени текстове на процедура обезсмислят оценките за влияние върху околната среда (ОВОС) на капиталовите планове.

Вносители на предложенията са депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Жечо Станков и Младен Шишков, и от Движение за права и свободи - Станислав Анастасов и Хамид Хамид.

Така да вземем за пример в Закона за отбрана на околната среда се предлага да се възвърне действието на всички решения по " Оценка на въздействието върху околната среда` " (ОВОС) с изминал период от 2009 година насам. В същото време се планува да бъдат удължени периодите на годност на решенията по Оценка на въздействието върху околната среда от 5 на 15 години. Според " Зелено придвижване " това на практика ще спре всички нови вложения в България. От партията споделят, че това значи, че екологичните оценки на новите планове ще бъдат негативни.

" Вторият риск за природата е, че решенията по Оценка на въздействието върху околната среда, издадени преди 10-15 година към този момент въобще не са настоящи, защото доста от съставените елементи на околната среда (биоразнообразие, равнища на замърсяване, климат и др.) са претърпели основни промени в същото време, заради което даже европейското законодателство изисква актуализиране на еко оценките посредством нови екологични процедури, " изясняват от партията.

С друга смяна в същия закон се предлага премахването на обжалването на две инстанции на решенията на екологичните управляващи, когато става дума за най-големите планове в страната. Предложението идва, откакто втората правосъдна инстанция беше възобновена едвам преди година и половина и би трябвало да влезе в действие от юли 2024 година

" Целта на обжалването единствено пред един съд е ограничение до най-малко на гражданския и правосъдния надзор точно върху най-опасните за природата и хората планове, до момента в който дребните капиталови планове на жителите и дребния бизнес остават на двуинстанционен правосъден надзор, т.е. на по-строг публичен надзор, " споделят от " Зелено придвижване ".

С промени в Закона за устройство на територията пък ГЕРБ и Движение за права и свободи желаят устройствените проекти на общините да могат да се трансформират със заповеди на министър или регионален шеф, което се чака да докара до разминаване на отговорности.

Освен това се оферират промени в Закона за силата от възобновими източници, с които се удължават предварителните контракти за обектите за произвеждане на електрическа енергия от вятър по отношение на други обекти за произвеждане на сила от ВЕИ - корекция, която от " Зелено придвижване " дефинират като лобистка.

От коалиция " За да остане природа в България " към този момент са изготвили мнение до Народното събрание, с което се обосновава за какво самата процедура е противозаконна и за какво самите оферти са изцяло неприемливи и рискови за хората и природата

В неделя против законовите ремонти са проведени митинги в София, както и в регионите на Асеновград, Пловдив и Пазарджик.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР