С повишаването на температурите може и да се надявате, че

...
С повишаването на температурите може и да се надявате, че
Коментари Харесай

Сънят ни се адаптира според сезона

С повишението на температурите може и да се надявате, че сезонът на настинките остава зад тила ви най-малко за няколко месеца. Разбира се, щеше да е доста по-лесно, в случай че и хората имахме опцията да спим зимен сън, пропускайки не толкоз приятна част от годината. Оказва се обаче, че сънливостта през студения сезон не е белег на мързел: нови проучвания сочат, че през това време може би в действителност се нуждаем от повече сън.  

Д-р Дитер Кунц, автор на проучването, основано в Клиниката за сън и хрономедицина в болничното заведение St Hedwig, Германия, споделя:  " Сезонността е повсеместна във всяко живо създание на тази планета. Въпреки че към момента работим непроменени през зимата, човешката физиология се контролира надолу с чувство за " изпразване “ през февруари или март “.

" Като цяло обществата би трябвало да поправят навиците на съня, в това число продължителността и времето по отношение на сезона, или да приспособяват учебните и работни графици към сезонните потребности от сън. “, цитира hicomm.bg

Анализът е открил, че хората минават през по-дълги етапи на REM през зимата. REM сънят е директно обвързван с циркадния часовник, който се въздейства от изменящата се светлина. По време на REM сън мозъчната интензивност се усилва и хората могат да сънуват. Нормалният сън стартира с три стадия на не-REM сън първоначално, последван от къс интервал на REM сън. 

Изследователите са на мнение, че тези резултати могат да дават първото доказателство за нуждата от адаптиране на навиците за сън към сезона – може би посредством лягане по-рано в по-тъмните и по-студени месеци.

Резултатите към момента се нуждаят от валидиране, тъй като пациентите, върху които са били извършени проучванията (полисомнографии), са били диагностицирани с проблеми, свързани със съня. Те са помолени да спят естествено в специфична лаборатория без будилник, като може да се следи качеството и типа на съня, както и продължителността на съня.

Това изключва някои фактори, свързани с естествената среда, само че все пак резултатите могат да послужат като добра основа за осъвременяване на теорията за човешкия сън.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР