С повече от 10 процента е нараснала за една година,

...
С повече от 10 процента е нараснала за една година,
Коментари Харесай

Ръст от над 10% на средната работна заплата за една година

С повече от 10 % е повишена за една година, по данни на Института за пазарна стопанска система, представени от БНР. За сметка на това обаче понижават възнагражденията от труд в общия дял на, до момента в който делът на приходите от пенсии и обществени помощи пораства.
Въпреки регистрирания растеж на междинната работна заплата до 1500 лв. това напълно не се отнася до всички браншове на стопанската система. Традиционно най високи са приходите в осведомително информационните технологии, а в здравната сфера - поради спомагателните заплащания към медиците на първа линия.
 Икономист уточни аргументите за ниските ни работни заплати Икономист уточни аргументите за ниските ни работни заплати
Топ 11 аргументи междинната работна заплата в България да продължава да е най-ниската в Европейски Съюз, заключи икономистът Евгений Кънев в собствен разбор...
„ Те не престават да дърпат напред - браншове, които изискват по висока подготовка. И го имаме в това време резултатът на това, че най-вече пострадаха заетите в секторите на ресторантьорството и хотелиерството, където са най-ниските заплати “, разяснява Зорница Славова от института за пазарна стопанска система.
С най огромен принос за домакинските бюджети е работната заплата, само че делът ѝ в общите приходи на семействата понижава.
„ За първи път доближава 55 % делът на работната заплата в приходите на семействата поради отражението на тази рецесия. В същото време се усилва делът на приходите от обезпечения и помощи, както и от пенсии “, сподели още. Зорница Славова.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР