С повече филми, тематични гала вечери и откриване за първи

...
С повече филми, тематични гала вечери и откриване за първи
Коментари Харесай

Филмът „Ф1.618“ открива „Cinelibri”: 62 филмови заглавия ще види публиката от 8 до 30 октомври

С повече филми, тематични церемония вечери и разкриване за първи път с български филм, ще започва осмото издание на фестивала за кино и литература „ Cinelibri ”.

За първи път с български филм ще се открие фестивалът „ Cinelibri ”. „ Ф1.618 “ е дълго чаканият игрален филм на Теодор Ушев. Освен на „ Cinelibri ”, филмът премиерно ще бъде показан и на фестивал в Монреал.

 
Със сигурност това е един друг филм от това, което българите са привикнали да гледат. Не е доста постоянно да се прави приказен филм. Това е един футуристичен, приказен филм, приказка. Също може да се каже, че това е един филм игра, дистопия, филм комикс. Въобще това е филм, предопределен за деца от 9 до 99 година При всички положения един прелестен и елементарен за гледане филм.
Теодор Ушев – аниматор и режисьор

Със особено място в програмата е и българското заглавие „ Шекспир като улично куче “, под сюжет и постановка на Валери Йорданов.

 
Това е най-дългия план, с който съм се борил. Повече няма да се боря с такива дълги планове. 11 години го бутаме този камък и по тази причина ви поканвам. „ Шекспир като улично куче “ може да се каже с изключение на за героите, които се борят със ориста си, във кино лентата ще го видите, има страхотни млади артисти непознати на никой, има и звезди, историята е доста любопитна.
Валери Йорданов – артист и режисьор

В програмата на фестивала вземат участие 62 кино лентата, четири състезанието и 35 събития. Предвидени са тематични церемония вечери, отдадени на страните от които са филмите участници, както и специфичен сегмент, обвързван с Холокоста. Фестивалът ще означи и 100-годишнината от рождението на режисьора, сценариста и публицист Анжел Вагенщайн.

 
Посланието е преоткритото време. Преоткритото време с намигане към Пруст и неговия цикъл „ По следите на изгубеното време “. Намирайте време за изкуство. Времето е релативно разбиране, когато вършим хубави неща, когато се допираме до хубаво изкуство.
Жаклин Вагенщайн – уредник на „ Cinelibri “
Това е един фестивал, който декларира предпочитание да не е просто събитие за веселба, а да е събитие, което да довежда в София високото изкуство.
Биляна Генова – дирекция „ Култура “, Столична община

Фестивалът „ Cinelibri ” стартира на 8-ми октомври, а филмите ще се прожектират на 12 разнообразни места в София до 30-ти октомври.

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР