С поставяне на стандарти на болниците с над 51% държавно

...
С поставяне на стандарти на болниците с над 51% държавно
Коментари Харесай

Слагат праг и таван на лекарските заплати

С слагане на стандарти на лечебните заведения с над 51% държавно присъединяване до края на годината ще се преодолеят разликите в заплащането на лекарите. Трябва да се реши какъв ще е маржът – най-ниската и най-високата заплати. Това сподели здравният министър проф. доктор Христо Хинков по Нова телевизия.

По думите му регулацията на приходите би трябвало да се реализира за ръководените от Министерство на здравеопазването лечебни заведения.

Не виждам кой финансов министър ще има смелостта да предложи нарастване на здравната вноска. Проблем е преразпределението на средствата по клиничните пътеки. Доходите на лекарите мъчно може да бъдат следени, тъй като те постоянно идват от няколко практики и спомагателен труд. Лекарската специалност не е пазар, не е регулируема напълно, съобщи Хинков.

Според него медицинските сестри получават твърда заплата, само че нямат опция да образуват приход като лекарите.

Трябва да им се обърне по-особено внимание. Поставил съм си го като задача. Имаме желание да предложим те да се включат в рамковото договаряне, тъй че да се почувстват по-самостоятелни, разяснява още министърът. И добави, че промяната в опазването на здравето би трябвало да трае най-малко четири години.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР