С последно поколение операционен микроскоп с робот разполага клиниката по

...
С последно поколение операционен микроскоп с робот разполага клиниката по
Коментари Харесай

Във Варна оперират с последно поколение микроскоп - Здраве

С последно потомство операционен микроскоп с робот разполага клиниката по неврохирургия във варненската университетска болница „ Св. Марина “. Това е първата и единствена към този момент болница в България, която е оборудвана с най-хубавия, създаван досега, неврохирургичен операционен микроскоп от най-голям клас с робот и сложна система за 3D визуализация, оповестиха от лечебното заведение.

Новият неврохирургичен операционен микроскоп е мултифункционална система, която включва операционен микроскоп, робот, ендоскоп и голям брой спомагателни варианти и надгражда опциите на предходния модел с повече от 100 нови и спомагателни функционалности.

Основните преимущества са, че дава опция за по-голяма точност и повече сигурност за пациента по време на интервенция. Специализираната здравна техника е модифицирана в 3 посоки – роботика, операционен микроскоп с опция за следена хибридна визуализация и кево-устройство за детайлна ревизия.

Микроскопът може да фиксира тъкмо избрана зона на оперативното поле, да „ кръжи “ към нея с най-малко трептения, да я държи на фокус и тя да бъде инспектирана без да се губи качеството на облика. При комплицирани интервенции или при аневризми с кръвоизлив, при които оперативното поле най-често е невидимо, апаратурата може да запамети няколко позиции и по този начин хирургът да дефинира най-хубавата от тях за съответната намеса, обясни проф. Явор Енчев, началник на клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „ Св. Марина ”.

С новата инсталация може да се прави и флуоресцентна видео ангиография, посредством която кръвният ток се наблюдава в действително време благодарение на багрило. Интервенцията дава опция за изключителна точност при лекуване на болести на съдовете на мозъка, като мозъчни аневризми, артериовенозни малформации и други

Микроскопът ще бъде използван и при образованието на студенти, докторанти и специализанти в Катедрата по неврохирургия и УНГ заболявания.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР