С последните промени в Наказателния кодекс бяха въведени нови по-строги

...
С последните промени в Наказателния кодекс бяха въведени нови по-строги
Коментари Харесай

Адвокат по наказателно право успокои шофьорите: МВР не може да отнема кола без влязла в сила присъда

С последните промени в Наказателния кодекс бяха въведени нови по-строги наказания за водачите, употребили алкохол и опиати. Те плануват конфискация на автомобила. От Министерство на вътрешните работи към този момент оповестяват за отнети транспортни средства, само че признават, че към момента чакат подробни указания за използването на новите текстове.

" Министерство на вътрешните работи към този момент се хвали, че лишава моторни транспортни средства, а няма това пълномощие. Отнемането на моторно транспортно средство е основано по този начин от законодателя, че да може да се лишава единствено с влизане в действие на присъдата, т.е. всяко авансово лишаване ще е незаконосъобразно “, заяви в ефира на bTV Силвия Петкова, юрист по наказателно право.

Тя поучава водачите да не подписват протокол за непринудено предаване на колата.

" Връщането на автомобила, откакто е предаден по този метод, е доста мъчно и даже невероятно “, посочи юристът.

По думите ѝ в новите текстове няма логичност, тъй като при съзнателно причиняване на гибел на пътя не се лишава транспортното средство, при по неволя причиняване на гибел в пияно положение – съдът има опция, само че не е задължен да го отнеме, а когато се шофира в пияно положение, без да е провокирано пътнотранспортно произшествие, отнемането да е наложително.

" Когато водачът се съмнява, че тестът му е подправено позитивен, би трябвало да упорства да бъде съпроводен до съответното лечебно заведение и да даде биологична проба кръв и урина. Полицаите са длъжни да го съпроводят “, сподели още юрист Петкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР