С помощта на ехоендоскопски поставен стент е спасен животът на

...
С помощта на ехоендоскопски поставен стент е спасен животът на
Коментари Харесай

Д-р Борис Крумов, гастроентеролог: Иновативен метод спестява тежки отворени операции

С помощта на ехоендоскопски подложен стент е избавен животът на 50-годишен мъж
От 12-сантиметрова киста на панкреаса е източен 1 литър течност

Мъж от Кюстендил със мощни болки в горната част на корема е лекуван за остро инфектиране на панкреаса, само че защото положението му се утежнява, е пренасочен към Клиниката по гастроентерология и хапатология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. 50-годишният пациент неотдавна е диагностициран и с диабет вид 2. Образните проучвания демонстрират съществуване на 12-сантиметрова инфектирана киста на панкреаса, която е животозастрашаваща.

„ Подобно положение е доста характерно и мъчно за преодоляване със общоприета хирургична намеса заради съществуването на бактериална зараза в кистата. Разпространението й в кръвотока на пациента би довело до съдбовен край. Това са едни от най-рисковите пациенти “, разяснява случая проф. Стоян Ханджиев, завеждащ клиниката по Гастроентерология и хепатология.

След разискване екипът на проф. Ханджиев ползва ехоендоскопско дрениране на псевдокистата посредством слагане на затрупан железен саморазширяващ се стент, последван от назо-кистичен стент за реализиране на дрениране на цялата възпалена течност. Благодарение на тази операция от тялото на пациента е отхвърлен над 1 литър течност. Такъв тип процедура изисква изключителна точност заради съществуването и на огромен венозен съд със мощно надиплен ход по коремната стена. Манипулацията минава без затруднения.

„ Ехоендоскопското ендопротезиране е най-иновативният способ за имплантиране на стентове в гастроентерологията и има необятно приложение. Могат да се свързват злобен мехур със корем или псевдокисти на панкреас със корем, общ злобен канал с фино черво и ляв дял на черен дроб със корем. По този метод се основава нехирургична анастомоза - така наречен дренаж сред тези органи при пациенти със злокачествени или доброкачествени болести на черен дроб, злобен мехур и панкреас. Това икономисва тежки, отворени интервенции при тези високорискови пациенти ”, изяснява доктор Борис Крумов, гастроентеролог в Клиниката по гастроентерология и хепатология.

Пациентът е изписан единствено 6 дни след процедурата, а няколко месеца по-късно надзорен скенер на корема демонстрира отличен резултат – напълно резорбирана киста.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР